ABD yaptırımlar konusunda geri adım atmaya devam ediyor

MDN İstanbul

Perşembe günü toplanan Trump Hükümeti, İran petrolü taşıdığı iddia edilen ve bu nedenle yaptırım kararı aldıklarını açıkladıkları COSCO Dalian Tankers şirketi ile olan işlemleri durdurma kararlarından feragat ettiklerini açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 4 Şubat 2020 tarihine kadar geçerli olmak kaydı ile COSCO Dalian Tankers’in İran yakıtlarını da kapsayan olağan olay ve işlemlerin sürdürülmesi ve kapatılması için gerekli faaliyetlere ve işlemlere izin verildiği duyuruldu.

Geçen yıl İran’la yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ve İran’a uyguladıkları yaptırımlar ile İran’ın ham yakıt ihracatını sıfıra indirmeyi amaçlayan Trump Hükümeti, Çin’in bu yaptırımlara karşı inatçı bir tavır sergilemesi üzerine Eylül ayında Çin merkezli, içerisinde COSCO Dalian Tankers’in de bulunduğu 4 nakliye şirketine yaptırım uygulama kararı aldı.

Yaptırımlar konusundaki endişeler dolayısıyla, petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz sevkiyat fiyatlarındaki yükselmeler, ABD Hazine Bakanlığı’nın Ekim ayında ilk iki aylık feragatnameyi düzenlemesini zorunlu kıldı.

Bunu Paylaşın