ABD ve Rusya arasında yeni cephe: Dedeağaç Limanı

MDN İstanbul

Yunanistan’ın küçük liman şehri Dedeağaç bölgede artan gerilim sonrası oldukça önemli bir jeostratejik merkez haline geldi. ABD’nin buraya yaptığı askerî yığılma nedeniyle odak merkezi haline gelen Dedeağaç Limanı’nın özelleştirmeye açılması sonrası ABD ve Rusya arasında bu defa ihale cephesi ortaya çıktı.

Rusya’ya yakın iki Yunanistan merkezli yatırımcı ve ABD’de hükûmet tarafından desteklenen iki yatırım şirketi ihale için taraf olmuş durumda. Yunanistan tarafı ve bölge halkı ise konuya pragmatist yaklaşıyor ve bölgedeki krizden ziyade ortaya çıkacak ekonomik kazanca odaklanmış durumdalar.

Liman ihalesine talip olan Rusya’ya yakın tarafta daha önce Rusya Parlamentosu’nda görev yapmış ve Dış İlişkiler Komitesi’nde Putin’in danışmanı olarak bulunmuş Rus-Yunan Oligark Ivan Savridis ve Rus Gazprom’un yerel ortaklarından, St. Petersburg Havalimanı’nı inşa eden ve 2016 yılına kadar işletmesini yürüten, Yunanistan’ın en büyük üçüncü doğal gaz şirketi Prometheus Gas’ı da bünyesinde bulunduran Copeluzos Group yer alıyor.

Savridis’in aynı zamanda Yunanistan’ın en büyük ikinci limanı olan Selanik Limanı’na sahip olması rekabet kurallarına aykırı görülürken Copeluzos Group’un 2007 yılındaki WikiLeaks belgelerinde Gazprom’un Yunanistan’daki paravanı olarak gösterilmesi soru işaretleri oluşturuyor.

Copeluzos Group’un ayrıca Balkan ülkelerinin Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltmak adına ABD’den gelen gazı kullanmak için yürütülen bir proje olan Dedeağaç yakınlarında bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinin inşasında ortaklar arasında yer alıyor.

İhalenin ABD tarafından ise varlık yönetim şirketleri BlackSummit Financial Group ve Quintana Infrastructure & Development yer alıyor.

ABD’nin bölgedeki yatırım planları, 2018 yılında dönemin Washington Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın Ege’de Çin ve Rusya’nın artan nüfus çalışmalarına karşın ABD’li şirketlerin de rekabet içinde yer almasına yönelik çalışmalarında başlıyor. Mayıs ayında bölgedeki görevi biten Pyatt hâlihazırda ihalede yer alan şirketleri öne çıkarmak için pek çok görüşme gerçekleştiriyor.

Son dönemde bölgeye olan ilgisini oldukça artıran ABD’de ayrıca Dış İlişkiler Komitesi başkanı New Jersey’den Senatör Robert Menendez de geçtiğimiz çarşamba günü Dedeağaç’a bir ziyarette bulundu.

Bölgedeki tansiyon ve askeri yığılma Yunanistan tarafındaysa pragmatist bir yaklaşımla ekonomik bir fırsata çevrilecek gibi gözüküyor. 2008 yılında yakalandığı borç krizinden beri stratejik bölgelerini özelleştirme yoluna giden ülkede daha önce Selanik Limanı’nı Savridis alırken en büyük liman olan Pire ise Çinlilere satılmıştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın