ABD ve İngiltere Husiler’e operasyon düzenledi

MDN MEDIA

ABD ve İngiltere, Yemen’deki Husiler’e ait askerî noktalara havadan ve denizden saldırı düzenledi

Yerel kaynaklar, ABD ve İngiltere’nin gece boyunca havadan ve denizden yaptığı saldırılarda, Husiler’in kontrolünde olan Yemen’in başkenti Sana’nın kuzeyindeki bir askerî üssü, Hudeyde Havalimanı çevresini, Saada ilini, Zamar şehrindeki birkaç noktayı ve askerî birlikleri hedef aldığını söyledi.

ABD Başkanı saldırılarla ilgili yaptığı açıklamda şunları söyledi:

Biden, Husiler’in Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırısına doğrudan yanıt dedi

Bugün benim talimatım doğrultusunda ABD Askerî Kuvvetleri İngiltere ile birlikte, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle Husiler’in dünyanın en hayati öneme sahip su yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmak için kullandığı bazı hedeflere başarılı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılar, tarihte ilk kez gemisavar balistik füzelerin kullanılması da dahil olmak üzere Husiler’in Kızıldeniz’deki uluslararası ticaret gemilerine yönelik benzeri görülmemiş saldırılarına doğrudan yanıt olarak yapıldı.

19 Kasım’dan beri 27 saldırı gerçekleşti

Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik yaptıkları saldırılarla Husiler’in; ABD personelini, sivil denizcileri ve seyrüsefer özgürlüğünü tehdit ettiğini söyleyen Biden, 19 Kasım’dan beri gerçekletirilen 27 saldırının 50’den fazla ülkeyi etkilediğini ve 20’den fazla ülkeden mürettebatın tehdit edildiğini ve rehin alındığının altını çizdi. Biden, 2 binden fazla geminin rotasını değiştirmesinden dolayı ise, nakliye sürelerinin uzadığını ekledi.

Biden, açık bir mesaj verdik dedi

Sözlerine devam eden Biden, “9 Ocak’ta Husiler, doğrudan ABD gemilerini hedef alarak bugüne kadarki en büyük saldırısını başlattı. Uluslararası toplumun bu pervasız saldırılara tepkisi ortak ve kararlı olmuştur. Geçtiğimiz ay ABD, uluslararası gemiciliği savunmaya ve Kızıldeniz’deki Husi saldırılarını caydırmaya kararlı 20’den fazla ülkenin bir araya geldiği bir koalisyon olan Refah Muhafızı Operasyonu’nu başlattı. Ayrıca Husi tehditlerini kınamak için 40’tan fazla ülkeyle birlikte hareket ettik. Geçtiğimiz hafta, 13 müttefikimiz ve ortağımızla birlikte Husi isyancıların saldırıları durdurmadığı takdirde sonuçlarına katlanacaklarına dair açık bir uyarıda bulunduk. Dün de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Husiler’in ticari gemilere yönelik saldırılarına son vermesini talep eden bir kararı kabul etti. Bu hedefli saldırılar, ABD ve ortaklarımızın personelimize yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğine veya düşman aktörlerin dünyanın en kritik ticari yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğine dair açık bir mesajdır. Gerektiğinde halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğim” şeklinde konuştu.

Austin, “Gerekirse ABD güçlerini korumak için daha fazla eylemlerde bulunuruz” dedi

Husiler’in insansız hava araçlarının, balistik ve seyir füzesi ile kıyı radarı ve hava gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını aktaran ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “ABD meşru müdafaa hakkını saklı tutuyor ve gerekirse ABD güçlerini korumak için daha fazla eylemlerde bulunacağız” dedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM ise yaptığı açıklamada, Husiler’in kullandığı radar sistemlerine, hava savunma tesislerine, silâh depolama, insansız hava araçları ve füzeler için kullanılan fırlatma alanlarının hedef alındığını söyledi.

İngiltere’den açıklama geldi

“Masum hayatlara ve küresel ticarete yönelik tehdit o kadar büyük hâle geldi ki bu eylem sadece gerekli değildi, aynı zamanda gemileri ve seyrüsefer özgürlüğünü korumak da görevimizdi” diyen İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait 4 Typhoon savaş uçağının, Husiler’e ait iki noktaya hassas saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Husiler’den tehdit niteliğinde cevap

Husiler’in üst düzey isimlerinden olan Muhammed El Bukhaiti son saldırılar hakkında yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere’nin pişman olacaklarını söylerken, Londra ve Washington’ın, Yemen’e savaş başlatmakla hata yaptığını ifade etti. Dünyanın artık haklıyı ve haksızı destekleyenlerin açıkça belirlenebildiği benzersiz bir savaşa tanık olduğunu belirten El Bukhaiti, ” Taraflardan birinin amacı, Gazze’deki soykırım suçlarını durdurmak, diğer tarafın hedefi ise ABD ve İngiltere’nin temsil ettiği failleri desteklemek ve korumaktır. Bu dünyadaki her kişi, üçüncüsü olmayan iki seçenekle karşı karşıyadır, ya soykırım kurbanlarının yanında ya da faillerinin yanında yer alacak” ifadelerini kullandı.

Yemen Dışişleri Bakanlığı: Ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacaklar

Yemen Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz, ABD ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kalmıştır ve onlar, bu bariz saldırganlığın tüm vahim sonuçlarına karşı ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacaklardır” sözlerine yer verildi.

Suudi Arabistan, “tansiyon yükselmesin” dedi

Bölgede yaşanan gelişmeler üzerine konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, bölgede tansiyonun yükselmesinin önlenmesi çağrısında bulunurken, “Suudi Arabistan Krallığı, Kızıldeniz’de gerçekleştirilen askerî operasyonları ve Yemen’deki bazı noktalara düzenlenen saldırıları büyük endişeyle takip ediyor” dedi.

İHA

Bunu Paylaşın