ABD ve Çin arasında yeni çip krizi

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, ABD’de ekonomik aktivitenin soğumadığını gösteren veriler, merkez bankalarının agresif para politikalarının devam edeceği endişelerini artırırken düşük risk iştahı temasının yeni haftanın başlangıcında da etkili olduğu görülüyor. ABDRisk iştahı tersine döndü
Geçen hafta uluslararası kurum ve kuruluşların resesyon riskine dair uyarıları sonrası gündeme gelen merkez bankalarının para politikalarını yumuşatacağı beklentileri pay piyasalarını desteklese de haftanın ikinci yarısından itibaren ABD’de ekonominin soğumadığına işaret eden veriler ve yetkililerin enflasyonla mücadele konusundaki “şahin” açıklamaları, risk iştahının terse dönmesine neden oldu.

ABD’de cuma günü açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam eylülde 263 bin artışla beklentilerin üzerinde geldi. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,5 ile 50 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD

Agrasif faiz artırımları devam edecek mi?
Açıklanan veriler sonrası ABD Merkez Bankası’nın kasımda 75 baz puan faiz artışına gideceği ihtimali yüzde 76,7’ye yükseldi. Agresif faiz artırımlarının devam edeceği beklentilerinin güçlenmesi ile tahvil ve pay piyasalarından çıkışlar hızlandı, dolar endeksi yükselişini sürdürdü.

Düşük risk iştahı temasının yeni haftanın başlangıcında da etkili olduğu görülürken hafta boyunca bugün başlayacak Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı’ndan gelecek haber akışı ile merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri yakından takip edilecek.

Makroekonomi veri gündeminde ise bu hafta ABD, Almanya ve Çin’de enflasyon, Fed’in toplantı tutanakları, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi öne çıkarken, içeride sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi izlenecek.

Avrupa’da resesyon kaygıları güçleniyor
Avrupa tarafında enerji krizi ve bu kapsamda alınan tedbirler gündemin odağındaki yerini korumaya devam ediyor. Bölgede zayıf ekonomik veriler nedeniyle resesyon kaygıları da giderek güçleniyor. Endekslerde geçen hafta başında yaşanan hızlı yükselişin etkisiyle haftalık bazda ortalama yüzde 1,5’i aşan değer kazancı dikkati çekti. Euro/dolar paritesi ise geçen hafta yüzde 0,6 değer kaybetmesinin ardından yeni haftanın başlangıcında yüzde 0,2’lik düşüşle 0,9730’dan işlem görüyor.

Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin artmasıyla Avrupa endeks vadeli kontratları yeni haftaya da satıcılı başladı.

ABD ve Çin arasında yeni çip krizi
Asya tarafında, ABD yönetiminin, gelişmiş çiplerin Çin’e ihracatına yönelik yeni kısıtlamalar getirmesinin ardından yeni haftanın satıcılı başladığı görülüyor. Japonya ve Güney Kore piyasalarında ise tatil dolayısıyla işlem yapılmıyor.

Piyasalarda oynaklık devam ediyor
Türkiye piyasalarında ise BIST 100 endeksi cuma günü küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmaya devam etti ve yüzde 0,39 artarak 3.567,60 puan ile tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Endeks haftalık bazda ise yüzde 12,19 değer kazandı.

Dolar/TL, geçen hafta yüzde 0,4 artışla 18,58’den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,57’den işlem görüyor.

Analistler, yüksek enflasyon ve faiz ortamının ekonomilere etkilerine ilişkin endişelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek piyasalarda oynaklığın bu hafta da etkili olabileceğini söyledi.

Ağustosta işsizlik geriledi
İşsizlik ağustos ayında yüzde 9,6 ile tek haneye geriledi. İşsizlik temmuz ayında yüzde 10,1 düzeyindeydi.

İşsiz sayısı ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,2 iken kadınlarda yüzde 12,5 oldu.

IMF ve Dünya Bankası piyasalar ne mesaj verecek?
Bu hafta merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri, açıklanmaya başlayan 3’üncü çeyrek şirket finansal sonuçları ve yoğun veri gündeminin fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini aktaran analistler, IMF-Dünya Bankası toplantısından gelecek değerlendirmelerin de yakından izleneceğini bildirdi.

Piyasalarda bugün
11.30 Euro Bölgesi, ekim ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
16.00 ECB, Lane konuşması
16.00 Fed, Evans konuşması
17.30 Türkiye, eylül ayı merkezi yönetim iç borç istatistikleri
18.00 IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı
20.00 Fed, Brainard konuşması

AA

Bunu Paylaşın