ABD Ukrayna’ya büyükelçi atıyor

MDN İstanbul

Bridget Brink
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna Büyükelçisi konusunda kararını verdi. Ukrayna hükümetinin resmi onayının ardından büyükelçi görevine başlayacak.

CNN International’ın haberine göre, Biden, hâlihazırda ABD’nin Slovakya Büyükelçisi Bridget Brink’in Ukrayna Büyükelçisi olmasını kararlaştırırken Ukrayna tarafından henüz resmi bir onay gelmediği için atama kararı bekletiliyor.

Büyükelçi seçimlerinde diplomatların görevli olacakları ülkeden onay alınması günler veya haftalar sürebilen standart bir süreç. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada hükûmetin Brink’i incelemeye devam ettiği bilgisi verildi.

Blink’in önerilmesinin üzerinden 1 hafta geçtiğini ve adayın standart bir incelemeden geçtiğini belirten bir yetkili süreçte herhangi bir gecikmenin yaşanmadığını aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de geçtiğimiz günlerde ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi’nin çok yakın bir zamanda açıklanacağını belirtirmiş ve “Adan gösterilen büyükelçi, ABD Başkanı’nın tam güvenine sahip olacak. Bu kişi benim çok yakından tanıdığım, yakın ilişki içinde olduğum biri olacak ve o kişi bu bölgede herkes tarafından onaylanmış bir uzmanlığa ve bilgiye sahip olacak,” dedi.

Ukrayna’da şuanda Maslahatgüzar olarak Kristina Kvien tarafından temsil edilen ABD’nin Trump yönetimi tarafından görevden alınan Marie Yovanovitch’ten beri ülkede resmi bir büyükelçisi bulunmuyor.

ABD, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin giderek artması ve Ruslar’ın bölgeye askeri yığınak yapmaya devam etmesi nedeniyle Ukrayna’nın işgal edinmesinden çekiniyor. Biden da geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşen bir toplantıda her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını belirtmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın