ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye yaptırımlarını kabul etti

MDN İstanbul

ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA)’nı büyük çoğunluğun desteğiyle kabul etti.

Savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Tasarı’da Türkiye’ye Rusya’dan aldığı S-400’lerle ilgili olarak yaptırım uygulanmasını öngören maddeler de bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenleme barındırdığı için veto edeceğini söylediği yasa Temsilciler Meclisi tarafından 78’e karşı 355 oyla onaylandı.

Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde olduğu gibi Senato’dan da 3’te 2’den fazla bir oy çoğunluğu ile geçerse Trump tarafından veto edilemeyecek.

Türkiye’ye CAATSA yaptırımları
Tasarı’da Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildi. NDAA’nın yasalaşmasından sonra Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının 30 gün içinde uygulanması talep edildi.

CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’inin uygulaması ve yaptırımların, doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı olarak belirlenen ithal malları kapsamaması istendi.

Yaptırımların kaldırılabilmesi için Türkiye’nin Rusya yapımı S-400’leri veya herhangi bir Rus sisteminde uhdesinde bulundurmadığını veya herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını 1 yıl içerisinde teyit ettikten sonra CAATSA’nın 231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhütte bulunması gerekecek.

NDAA yasalaşırsa Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetine sokulacak ve 15 gün içerisinde F-35’ler için yedek parçalar üretecek olan Türk şirketlerinin yerine yeni ortakların tespit edilip gerekli işlemler tamamlanacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın