ABD savaş gemisi Tayvan Boğazı’ndan geçti

MDN MEDIA

ABD’nin güdümlü füze taşıyan savaş gemisi Tayvan Boğazı‘ndan geçti. ABD Donanmasının Pasifik’teki 7. filosuna bağlı görev yapan geminin geçişi, ABD’nin bu yıl Tayvan Boğazı’ndaki ilk seyir faaliyeti oldu. ABD savaş gemisi

ABD Donanmasından yapılan açıklamada, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Chung-Hoon’un, egemenlik ihtilafı içindeki Çin ile Tayvan’ı ayıran deniz yolundan geçişinin, “uluslararası hukuka uygun icra edilen rutin faaliyet olduğu” belirtildi. ABD savaş gemisi

Tayvan Boğazı’ndan geçişimiz Hint-Pasifik’e bağlılığımızın göstergesidir

Açıklamada, “Geminin Tayvan Boğazı’ndan geçişi ABD’nin özgür ve açık Hint-Pasifik’e bağlılığının göstergesidir. ABD silahlı kuvvetleri, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmayı, yelken açmayı ve operasyon yapmayı sürdürecektir.” ifadelerine yer verildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO), Tayvan’ın da yer aldığı doğu kıyısındaki bölgelerinden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı da yaptığı açıklamada, gemiyi tespit ettiklerini, geçişini izlediklerini ve teyakkuzda olduklarını bildirdi.

Çin’den tepki 

Çin’in Washington’daki büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu yaptığı açıklamada, Çin’in harekete kesinlikle karşı çıktığını söyledi ve ABD’yi “Tayvan Boğazı boyunca sorun çıkarmaya, gerilimi tırmandırmaya ve barış ve istikrarı baltalamaya derhal son vermeye” çağırdı.

ABD Donanmasının ilk Asya kökenli gemi komutanı Chung-Hoon’un adını taşıyan muhrip, Pearl Harbour’da konuşlu USS Nimitz uçak gemisinin harp filosunda yer alıyor.

Tayvan Adası ve Tayvan Boğazı’nı kendi egemenlik alanı gören Çin, ABD’nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD Donanmasının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerilime sebep oluyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır

Bunu Paylaşın