ABD Polonya’ya tank satıyor

MDN İstanbul

M1A2 Abrams ana muharebe tankı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bir açıklama yaparak, ABD’nin Polonya’ya 250 M1A2 Abrams tankı satacağını ve bunun da Rusya sınırındaki önemli bir NATO müttefikine ateş gücünde ciddi bir artış sağlayacağını söyledi.

Austin tankların Polonya’nın envanterine eklenmesinin NATO’da daha adil bir güvenlik yükü paylaşımını sağlayacağını söylerken, herhangi bir teslimat tarihinse henüz belirlenmediğini kaydetti.

Polonya’nın hâlihazırda Alman Leopard 2’nin çeşitli modellerinden, yurt içinde üretilen PT-91’den ve Sovyet döneminden kalma eski T-72’den oluşan bir tank kuvveti var ve bunların yerini muhtemelen Abrams tankları alacak. M1A2 tankları, ABD’li yüklenici General Dynamics Land Systems tarafından üretiliyor.

Polonya Dışişleri Bakanlığı da Austin’in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, tankların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

Temmuz ayında Varşova, Abrams tankının en güncel versiyonu için 6 milyar dolar harcamaya hazır olduğunu ve 2022 yılına kadar teslim edilmesini umduklarını söylemişti.

Yakın zamanda Polonya’ya konuşlandırılan 4 bin 700 ABD merkezli asker, kalıcı rotasyonlarda olan yaklaşık 4 bin askere katılıyor. Austin, Rus saldırganlığına ilişkin endişeler nedeniyle artan bu tür rotasyonların Polonya’ya Avrupa’daki dördüncü en büyük Amerikan asker gücünü sağladığını söyledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın