ABD müttefikleriyle buluşuyor

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta Hint-Pasifik bölgesini ziyaret ederek bölge genelinde barışı, direnci ve refahı geliştirmek için bölgedeki müttefikleriyle bir araya gelecek.

Pazar gününe kadar sürecek program esnasında Avustralya ve Fiji’yi ziyaret edecek olan Blinken’in müttefiklerleyse cuma günü buluşacağı aktarıldı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink basına yaptığı açıklamada ABD ile Avustralya arasında yapılan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu kapsamında Hindistan ve Japonya’nın da katılımıyla bir güvenlik toplantısının yapılacağını aktardı. Kritenbrink ayrıca Melbourne’de yapılacak olan toplantılarda ülkelerin güvenlik düzenlemelerindeki rollerinin resmileştirileceğini belirtti.

Dörtlü olarak nitelendirilen ittifak ilk olarak 2007 yılında kurulsa da özellikle Trump ve Biden döneminde önemi giderek artmış durumda. İttifak her ne kadar herhangi bir ülkeye karşı kurulmadıklarını söylese de gözlemciler Dörtlü’nün öncelikli rolünün Çin’in Hint-Pasifik bölgesindeki genişlemesini kontrol altına almak olduğunu belirtiyorlar. Son olarak, ittifakta yer alan dört ülkenin yetkilileri de Çin’deki insan hakları ihlallerini öne sürerek Pekin’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’nı boykot etme kararı almıştı.

İlginizi çekebilir:    Hint-Pasifik bölgesinde stratejik hamleler devam ediyor

Blinken’in dörtlü toplantının ardından Fiji’ye geçerek deniz güvenliği, balıkçılık hakları, iklim değişikliği ve diğer konularda 18 ülkeden temsilcilerin katılacağı Suva’daki uluslararası bir konferansa katılacağı belirtildi. Blinken, bir ABD Dışişleri Bakanı’nın Fiji’ye 1985 yılından beri ilk ziyareti gerçekleştirecek.

Son olarak Hawaii’ye gidecek olan Blinken, burada Güney Koreli ve Japon yetkililerle bir araya gelerek üç ülkenin Kuzey Kore’ye yönelik stratejilerini görüşeceği toplantılara katılacak. Toplantıların odak noktasının Kuzey Kore’nin 2017 yılından beri sürdürdüğü füze testleri olması bekleniyor.

Blinken’in ABD’ye dönmeden önce ABD Hint-Pasifik Komutanlığı komutanı Amiral John Aquilino ile de bir görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın