ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD, Kanada ve Finlandiya’nın buz kırıcı gemiler inşa etmek üzere bir konsorsiyum oluşturacağını söyledi
Bu hamle, müttefiklerin gemi inşasını güçlendirmeyi ve giderek daha stratejik hale gelen kutup bölgelerinde Rusya ve Çin’e karşı koymayı amaçlıyor. Buzkıran İşbirliği Çabası ya da ICE paktı olarak adlandırılan girişim, ittifakın Çin’e Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşına verdiği desteği sona erdirmesi çağrısında bulunduğu Washington’daki üç günlük NATO zirvesi sırasında duyuruldu. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, anlaşmanın kutup bölgelerine “güç yansıtmak” ve uluslararası norm ve anlaşmaları uygulamak için buz kırıcı gemilerden oluşan bir filo üretmeyi amaçladığını söyledi ve bunu “stratejik bir zorunluluk” olarak nitelendirdi. Üç NATO üyesinin yılsonuna kadar imzalamayı hedeflediği anlaşmanın, gemi inşa kapasitesini arttırmak için müttefiklerden gelen talepleri bir araya getireceğini söyleyen yetkili, anlaşmanın Rusya ve Çin’e bir mesaj vermek üzere tasarlandığını da sözlerine ekledi. ABD’li kanun yapıcılar ve analistler, özellikle Çin’in daha önce görülmemiş sayıda donanma gemisi üretmesi nedeniyle ABD’nin gemi inşa kapasitesinin son yıllarda azalmasını eleştiriyor.
Hükûmetler birlikte, üç ülkede ortak ve müttefiklerden gelen talebi karşılayabilecek tersaneleri belirleyecek. Bu hamle, Çin’in Kuzey Kutbu’nda yeni nakliye rotaları geliştirmeye ve Antarktika’daki araştırmalarını genişletmeye çalıştığı bir dönemde geldi. Batılı hükûmetler Çin Ordusu’nun kutuplardaki faaliyetleriyle daha iyi operasyon ve gözetleme kabiliyetleri kazanabileceğinden endişe ediyor. İklim değişikliği kutuplardaki buz kütlelerini küçülttükçe, Arktik, Pasifik ve Atlantik okyanuslarını büyük ekonomilere bağlayan ticaret yolları olarak giderek daha fazla kullanılıyor. Çin ve Rusya, Rusya’nın Çin’e daha fazla petrol ve doğalgaz ulaştırma arayışında olduğu ve Moskova’nın Batı’nın artan yaptırımları altında olduğu bir dönemde, Arktik nakliye rotalarını geliştirmek için birlikte çalışıyorlar.
Rusya’nın 40’tan fazla buzkıran gemisi var ve daha fazlası da üretim aşamasında; Çin ise kendi küçük ama büyüyen filosunu işletiyor. İki ülke, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinden günler önce “sınır tanımayan” bir ortaklık imzaladı. Kanada ve Finlandiya’nın toplamda düzinelerce buzkıran gemisi var.
Kaynak: Ship and Offshore/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.