ABD ile İran tekrar masada

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İran, Avusturya’nın Başkenti Viyana’da eski Başkan Donald Trump’ın terk ettiği nükleer anlaşmaya dönüş ve İran’a yönelik ambargonun kaldırılması gibi konuların masaya yatırıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi, İran’a yönelik uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Viyana görüşmelerinde olumlu gelişmeler olduğunu belirtirken, hangi yaptırımların kaldırılacağına ilişkin anlaşmaya varıldığını söyledi.

ABD’nin enerji, banka ve İran limanlarına uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaştıklarını belirten Araghchi, “Yaptırım listesinde olan isim ve kurumlara yönelik yaptırımların kaldırılmasında ortak bir sonuca vardık. Bu kurum ve isimlerin hangileri olacağı konusunda ise görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Ülkesinin müzakerelerin uzamasına izin vermeyeceğini söyleyen Araghchi, diğer taraflar ciddiyetten yoksun olursa Tahran’ın müzakereleri terk edeceği konusunda da uyardı.

Araghchi, İran’ın Viyana’daki nükleer müzakerelerin uzun sürmesine izin vermeyeceğini belirterek, “İran, diğer taraflar ciddi değilse ve zaman kazanmaya veya müzakerelere başka konular eklemeye çalışırsa görüşmelerden çıkacak. Belirli bir son tarih veremeyiz, ancak müzakerelerin yıpratıcı hale gelmesine izin vermeyeceğiz,” dedi.

Araghchi, “Yine de acelemiz yok, çünkü dikkatle incelenmesi gereken ciddi sorunlar var” dedi.

Pazartesi günü devam edilen nükleer müzakerelerle ilgili konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh ise İran’ın Viyana görüşmelerindeki ilkeli politikasına açıklık getirirken Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP-BERCAM) metninin kelime kelime uygulanması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden’in yönetimi sözlü olarak Trump’ın politikalarından vazgeçtiğini belirten Khatibzadeh “İran anlaşmasına geri dönme isteği ifade edildi ve başarısızlık kabul edildi. Ancak şimdiye kadar bu yönde somut adımlar atılmadı ve İslam Cumhuriyeti’ne yönelik yaptırımlar devam etti.

“İran ile henüz anlaşma yok”
ABD milli güvenlik danışmanı Jake Sullivan ise Amerika yönetiminin Viyana’da İran ile henüz anlaşmaya varmadığını açıkladı.

Sullivan, İran ile anlaşmaya varabilmek için daha uzun bir yol kat edilmesi ve bazı engellerin aşılması gerektiğini vurguladı.

Amerikalı diplomatlar önümüzdeki günlerde Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP (BERCAM) nükleer anlaşmasına geri dönmek için çalışmalarını sürdüreceklerini ve böylece Başkan Joe Biden’ın belirlediği hedefe doğru ilerlemeyi umduklarını ifade etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın