ABD, Çin Konsolosluğu’nu kapattırıyor

MDN İstanbul

Amerika Birleşik devletleri, (ABD) Houston’daki Çin Konsolosluğu’nun 3 gün içerisinde kapatılmasını söyledi ve Amerikan fikri mülkiyetinin ve bilgilerinin korunması konusunda iki ülke arasında keskin bir bozulma yaşandığını belirtti.

Pekin tarafı emri kınadı ve Wuhan şehrindeki ABD Konsolosluğu’nun kapatılacağı söylendi.Yıl başında Wuhan’da ortaya çıkan yeni tip korona virüsü Covid-19 salgını sonrası iki ülke arasında iyice artan gerilimin etkilerinden birisi olan emir, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Kapatma emri Avrupa borsa ticaretinde riskten kaçınmaya neden oldu ve piyasaları karıştırdı.

Kapatma ile ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Morgan Ortagus, ‘‘Amerikan fikri mülkiyetini ve Amerikalıların özel bilgilerini korumak amacıyla bu kararı aldık,’’ ifadelerini kullandı.

Ortagus ayrıca Çin tarafına yaptığı açıklamada, ‘‘ABD olarak, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) haksız ticaret uygulamalarına, Amerikan işlerinin çalınmasına, ve diğer korkunç davranışlarına tahammül etmediğimiz gibi, ÇHC’nin halkımızın egemenliğine karşı olan tehditlerini ve yıldırma ihlallerini de tolere etmeyeceğiz,’’ dedi.

İki ülke arasındaki gerilim, geçtiğimiz günlerde Çin’in ticaret, teknoloji, Hong Kong ve Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarına yönelik uygulamaya soktuğu ulusal güvenlik yasası üzerine iyice artmıştı.

Çin, ABD’nin kapama emrini yüksek bir sesle kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin yayımladığı haber brifinginde, ‘‘Çin’in Houston’daki Başkonsolosluğu’nun kısa bir sürede tek taraflı olarak kapatılmaya zorlanması, son zamanlarda Çin’e yönelik eylemlerin eşi benzeri görülmemiş bir şekilde arttığının göstergesidir,’’ ifadelerini kullandı.

ABD’yi bu hatalı kararı derhal iptal etmeye çağıran Wenbin, ‘‘Bu yanlış yola girme konusunda ıslar ederlerse, Çin oldukça sağlam karşı önlemlerle tepki gösterecektir,’’ dedi.

ABD Hükümeti’nin bir süredir Çinli diplomatları ve Konsolosluk personelini taciz ettiğini söyleyen Wenbin, ‘‘Çinli öğrencileri korkutmak için sorguluyorlar, kişisel elektronik cihazlarına el koyuyorlar hatta gözaltına alıyorlar,’’ dedi.

Ayrıca, Konsolosluğun normal çalışmasına devam ettiğini söyleyen Wenbin, Medyada yer alan ve Salı gecesi Houston’daki belgelerin konsoloslukta yakıldığı iddialarına ise cevap vermedi.

Belgelerin yakıldığı iddiaları üzeine açıklama yapan Houston İtfaiye Şefi Sam Pena, ‘‘Çin Konsolosluğu tesisinin avlusunda bir kap içerisinden alev çıktığı ve henüz sönmemiş bir yangın olduğu görülüyor, ancak müdahale etmemize izin verilmiyor. Ayaktayız ve izliyoruz,’’ dedi.

Houston Polisi tarafından yapılan açıklamada ise Salı günü saat 20:05 civarında İtfaiye tarafından Houston’daki Çin konsolosluğunda yangın olduğuna dair ihbar aldıklarını ve bölgeye gittiklerinde Konsolosluğun avlusundan duman çıktığını gördüklerini ancak binaya girmelerine izin verilmediğini açıkladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın