ABD asker sayısını artırıyor

MDN İstanbul

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri birliklerini sokmaya başlamasının ardından NATO’nun doğu kanadındaki ülkelere 800 ABD askeri, 30’dan fazla atak helikopteri ve 8 tane F-35 gönderme kararı aldı.

Beyaz Saray’da hakla açık bir konuşma gerçekleştiren Biden, “Rusların güçlerini Belarus’tan çekmeyeceklerini açıklamasına karşılık vermek amacıyla NATO müttefiklerimize destek olmak ve onları güvence altına almak amacıyla Estonya, Letonya ve Litvanya’da 800 askerimizi konuşlandıracağız,” dedi.

İsmi açıklanmayan bir üst düzey yetkili, askerlerin İtalya’daki bir ABD piyade taburu görev grubundan aktarılacağını ve Almanya’dan 20 adet AH-64 helikopterinden oluşan bir saldırı havacılık taburu da onlara katılacağını belirtti. Ayrıca 8 adede kadar F-35 savaş uçağı da yine Almanya’dan “NATO’nun doğu kanadındaki çeşitli operasyon noktalarına doğru hareket edecek.

Yetkili ayrıca, 12 AH-64 helikopterinden oluşan bir havacılık atak görev gücünün de bu hafta Yunanistan’dan ABD’nin hâlihazırda yaklaşık 8 bin 700 askerinin bulunduğu Polonya’ya taşınacağını söyledi.

Rusya, geçtiğimiz ay ortak askeri tatbikatlar düzenlediği bahanesiyle Belarus’a binlerce asker gönderdi. O zamandan beri Ukrayna’yı kuzey ve doğu sınırlarından kuşatmak için bölgede 150 binden fazla Rus askeri toplandı.

ABD ise son üç hafta içinde Polonya ve Almanya’ya yaklaşık 5 bin asker gönderdi ve Almanya’dan Romanya’ya yaklaşık bin askerini sevk etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın