AB İHA programını hızlandıracak

MDN İstanbul

Avrupa’nın İHA programı Eurodrone, Avrupa Savunma Fonu’ndan 100 milyon euro almak için sırada bekliyor

Avrupa Komisyonu, yeni kabiliyetlerin geliştirilmesine olanak sağlamak üzere projeye ikinci tur finansman sağlayarak Eurodrone programını sarsmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda AB üyesi ülkeler arasında işbirliğini teşvik etmek ve savunma yeteneklerinin entegrasyonunu kolaylaştırmaktan sorumlu olan Avrupa Komisyonu, 2024 teklif çağrısını yayınladı.

Yayımlanan belgede ana hatlarıyla belirtilen 30 farklı proje talebi arasında en büyük bütçeye sahip olarak Eurodrone öne çıkıyor. İlk uçuşunu 2027’de yapması hedeflenen İHA ile birlikte Avrupa kökenli, orta irtifada uzun süre havada kalabilen, MALE sınıfında bir İHA geliştirilmesi hedefleniyor.

Komisyon sözcüsünün Defense News’e yaptığı açıklamada “Komisyon başka bir Avrupa MALE insansız hava aracının geliştirilmesini desteklemeyi planlamıyor. Avrupa Savunma Fonu (EDF) yıllık Çalışma Programı 2024’teki teklif çağrısı, bu 10 yılın sonundan önce uçması beklenen Eurodrone için ek yetenekler geliştirmeyi amaçlıyor.” dedi.

Belgeye göre, Avrupa yapımı bir Eurodrone’a sahip olmanın ardındaki temel amaç, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevleri söz konusu olduğunda yabancı tedarikçilerden uzaklaşmak. Bu bağlamda yayımlanan belgede, “Bugün üye devletlerin ISR kabiliyetlerinin çoğu, görevlerini yerine getirmek için AB üyesi olmayan üreticilere güveniyor. Tamamen Avrupalı bir MALE İHA’nın (Eurodrone) geliştirilmesi, AB dışı çözümlere olan bağımlılığı azaltmak için kilit önem taşıyor” denildi.

2015’te başlayan Eurodrone programı, 2021’de AB tarafından yürütülen Avrupa Savunma Sanayi Geliştirme Programı’ndan 107 milyon dolar fon almıştı. Programda İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa olmak üzere dört ülkenin yanı sıra Leonardo, Dassault Aviation ve Airbus Defence and Space olmak üzere üç yüklenici yer alıyor.

Almanya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2023 yılında programdaki önemli teslimatları geciktirebilecek bazı aksaklıklar yaşandı. Belgede bu tür bir kilometre taşı olan ön tasarım incelemesinin başlangıçta geçen Eylül ayında yapılması planlandığı, ancak Airbus ve Dassault arasındaki koordinasyon sorunları nedeniyle hâlâ gözden geçirilmekte olduğu belirtildi. Bu bağlamda Eurodrone’un ilk uçuşunun planlandığı gibi Ocak 2027’de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli değil.

Defence Turk

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın