AB ETS’nin Akdeniz’deki etkisine yönelik endişeler artıyor

MDN MEDIA

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakanı Christos Stylianides, Avrupa Birliği (AB)’nin Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile ilgili mevzuatın IMO’nun uluslararası standartlarıyla uyumlu hâle, adil bir şekilde getirilmesi gerektiğini söyledi

5 Aralık’ta Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği Ulaştırma Bakanları konseyi toplantısında konuşan Stylianides, verginin Avrupa limanlarına zarar vereceğine dair büyüyen endişeden ve armatörlerin, AB ETS’den etkilenmemek için yakınlardaki başka limanları tercih edeceğinden doğan kaygılardan bahsetti.

Bakan, sera gazı ETS’si ile ilgili olan yönergenin yürürlüğe girmesiyle, AB taşımacılığın rekabetini artırması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Malta, Poertekiz ve İspanya’nın içinde bulunduğu 7 Akdeniz ülkesi Avrupa Konseyi’ne bir mektup yazarak, işlerini etkilemeye başladığı takdirde, ETS’in maddelerinde değişiklik yapmalarını istedi.

Bunu önlemek adına var olan ETS maddelerinin arasında, 556 km uzaklıktaki AB’ye bağlı olmayan ülkelerin limanlarını etkileyen hükümlerde yer alıyor. Ancak 7 ülke, bunun yeterli bir önlem olmadığını ve taşımacılık operasyonlarının Afrika ve Orta Doğu’ya kaymasını engellemek için daha somut önlemler alınması gerektiğini öne sürdü.

Seatrade Maritime News

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın