İngiltere'nin İsrail ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini dondurmasının ardından, AB de bu ülke ile ortaklık anlaşmasını gözden geçirme sürecini başlatacağını duyurdu
İsrail’in Gazze'de yaşattığı katliam, Avrupa Birliği'nin (AB) bu ülkeye bakışında ciddi değişiklik sinyalleri vermesine neden oldu. Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanları, İsrail ile Ortaklık Anlaşmasının gözden geçirilmesine karar verdi.
İsrail’in Gazze'ye insani yardımı büyük ölçüde engellemesi AB'nin çok sayıda ülkesinin Netanyahu Hükümetine karşı daha sert tavır takınmasında etkili oldu. Gözden geçirme sürecinin başlayacağını duyuran AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Gazze'deki durumu “felaket” olarak niteledi.
Yardım ablukası tamamen kalkmalı
Kallas, “İsrail'in girmesine izin verdiği yardım elbette memnuniyetle karşılanıyor ancak bu okyanusta bir damla. Yardımlar herhangi bir engelleme olmaksızın ve büyük ölçekte derhal akmalıdır çünkü ihtiyaç duyulan şey budur” ifadelerini kullandı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp da “Bu karar, İsrail hükümetinin insani yardım ablukasını tamamen kaldırması gerektiğine dair Avrupa'dan gelen önemli bir işarettir” dedi.
AB kaynakları, 17 ülkenin Hollanda'nın, Ortaklık Anlaşması'nı gözden geçirme önerisine destek verdiğini belirtiyor. Toplantı öncesinde Hollanda'nın önerisine açıkça destek beyan eden Belçika, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İspanya, İsveç, Lüksemburg, Portekiz ve Slovenya bu ülkeler arasında. AB üyelerinden Almanya, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, İtalya, Litvanya, Kıbrıs, Macaristan ve Yunanistan’ın ise karara karşı çıktığını kaydediyor.
AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı bir yapıya sahip. Üye ülkeler 13 yıl önce yine Gazze için İsrail'e karşı önlem almayı tercih etmişlerdi. 2012'de AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Konseyi askıya alındı. On yıl boyunca da askıda kaldı. İsrail, AB'nin 31'inci, AB ise İsrail'in en önemli ticaret ortağı.