750 milyon dolar İngiliz ve Fransız şirketlere emanet

MDN İstanbul

Deniz ve deniz altı enerji projelerine mühendislik hizmetleri veren İngiliz Subsea 7 şirketi ve Fransız Sclumberger konsorsiyumu, Sakarya doğalgaz sahasının geliştirilmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile anlaşma yaptı.

Subsea 7 şirketinin açıklamasına göre, anlaşma deniz altı üretim sistemleri, boru sistemleri, karaya çıkacak 170 kilometrelik boru hattının yapılmasını içeriyor.

İki şirket tüm mühendislik, ekipman satın alma ve kurulum süreçlerini yürütecek.

Subsea 7’den yapılan açıklamada, “Schlumberger ve Subsea 7 konsorsiyumu, Sakarya doğalgaz sahasının geliştirilmesi için TPAO ile anlaşmaya vardı. Subsea 7’nin sorumluluğunda olacak iş 750 milyon doların üzerinde bir büyüklükte,” ifadeleri kullanıldı.

TPAO’nun Karadeniz’de, ultra derin denizde gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne kadar toplam 540 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, deniz altında kurulacak doğalgaz üretim sistemi, Filyos kıyısında kurulacak bir işleme tesisi ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarından oluşuyor.

Söz konusu sahadan, doğalgaz sistemine ilk gazın 2023’te verilmesi ve plato üretime 2027’de ulaşılması planlanıyor.

Bakan Dönmez: Doğal gazı bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri (TP)’nin milli bir kuruluş olduğunu belirterek, “Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP’nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın,” demişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın