45 gemi, 40 limanda ziyarete açılıyor

MDN İstanbul

Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında, 45 gemi 40 limanda ziyarete açılıyor
27 Eylül Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında, bugün Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 45 gemi, çeşitli şehirlerde bulunan 40 limanda ziyarete açılıyor.

İstanbul’da iki gün sürecek ziyaretler kapsamında ise; TCG KEMALREİS Dolmabahçe’de, TCG TURGUTREİS Moda’da, TCG SALİHREİS ile TCG BÜYÜKADA Sarayburnu’nda, TCG HEYBELİADA Kuruçeşme’de, TCG ATAK ile TCG İMBAT Büyükdere’de, TCG IŞIN ve TCG AKIN’ise Beykoz’da 27 Eylül günü saat 14.00-19.00 saatlerinde ve 28 Eylül’de 10.00-12.00 ile 14.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Preveze Deniz Zaferi nedir?
Preveze Deniz Zaferi Türk denizcilik tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Yüz yirmi iki gemiden oluşan Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, 27 Eylül 1538’de Andrea Doria komutasındaki iki yüz almış iki gemiden oluşan Haçlı Donanması’na Arta Körfezi’ndeki Preveze (Adriyatik Denizi’nin Arnavutluk sahilinde) önlerinde ustalıkla manevra yaparak, taarruz etmiştir.

Taktik baskının yarattığı sürpriz etki Andrea Doria komutasındaki birleşik Haçlı Donanması’nı şaşkına çevirmiş; Haçlı Donanması panik içerisinde dağılarak, büyük kayıplarla geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu zafer, Akdeniz’deki Türk hâkimiyetini tam anlamıyla pekiştirmiştir. Bu Zafer, büyük bir şeref ve gurur abidesi olarak Türk denizcilerine ışık tutmakta ve zaferin kazanıldığı 27 Eylül günü her yıl Deniz Kuvvetleri Günü olarak coşku ve heyecanla kutlanmaktadır.

Bunu Paylaşın