İnsan faktörü nedeniyle deniz ekosistemlerindeki kümülatif etkilerin 2050’de 2,2–2,6 kat artması öngörülüyor. En büyük tehditler okyanus ısınması ve aşırı balıkçılık.
ABD’deki California ve Güney Afrika’daki Nelson Mandela Üniversitesinden bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, deniz ekosistemleri üzerindeki insan baskısı nedeniyle ortaya çıkan kümülatif etkiler, 2050’ye gelindiğinde küresel ölçekte 2,2 ila 2,6 kat artabilir. Bu durumdan öncelikle kıyı habitatlarının etkileneceği üzerinde durulurken, açık denizlerdeki etkilerin daha fazla olacağı ve özellikle ekvatoral bölgelerde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.
En büyük baskı unsurları okyanus ısınması ve balıkçılık
Gelecekteki kümülatif etkilere en büyük baskıyı okyanus ısınması ve balıkçılığa bağlı biyokütle kaybının yapacağı düşünülüyor. Balıkçılık filolarının büyümesi, balık bulma ve çıkarma teknolojilerindeki gelişmeler ve artan iç talep veya ticaret ağları gibi faktörlerle daha fazla balık avlanmasının biyokütle kayıplarını hızlandırmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.
Gelecekte en hızlı artışları ve en yüksek etkileri yaşayacağı öngörülen bölgeler arasında Arktik ve Antarktika’nın bazı kısımları, Rusya’nın doğusundaki denizler, Akdeniz, Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Hindistan’ın kıyı bölgeleri yer alıyor.






