2024’te orkinos hedefi ihracatı iki katına çıkarmak

MDN MEDIA

Türkiye 2024’te, büyük bölümü Japonya’ya ihraç edilen orkinos balıklarının ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyor

Akdeniz’de avlanan ve ton balığı olarak da bilinen orkinosların büyük bir kısmı, 6 ay çiftliklerde yetiştirildikten sonra Japonya’ya ihraç ediliyor. Çoğunlukla İzmir açıklarında bulunan orkinos çiftliklerinden küçük olanların yıllık kapasitesi 250-300 ton iken, büyük olanların kapasitesi yıllık 1000 tonu aşabiliyor.

Ağırlıkları 600 kilograma kadar çıkabiliyor

Çiftliklerde, denizin içine yerleştirilen kafeslerde tutulan orkinoslar, dalgıçlar tarafından 6 ay boyunca sardalya, kolyoz ve uskumru gibi organik yemlerle besleniyor. Ağırlıkları 600 kilograma çıkabilen balıkların hasadına aralık ayında başlanıyor ve balıklar, Japonya’dan gelen fabrika gemilerine yükleniyor.

Güney Kore, ABD, Kanada ve İtalya da ithal ediyor

Orkinosları, suşi ve saşimi yapımında kullanan Japonya, geçtiğimiz yıl toplam orkinos ihracatının yüzde 62’sini karşıladı. Japonya’nın yanı sıra Güney Kore, ABD, Kanada ve İtalya orkinosların en çok ihraç edildiği ülkeler arasında.

Türkiye’nin yıllık avlanma kotası 2 bin 600 ton

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası kuruluşların Türkiye’nin 2023, 2024 ve 2025 yıllları için mavi yüzgeçli orkinos avcılığı kotasını yıllık 2 bin 600 ton olarak belirlediğini ve mavi orkinosların özellik olarak dünyada üst kalite olarak nitelendirildiğini söyledi.

Japonya’nın Türkiye’ye uyguladığı ithalat vergisi yüzde 3,5 iken AB ülkelerine yüzde 0

Kızıltan, avcılık kotası nedeniyle Avrupa ülkeleri ile rekabetin mümkün olmadığına değinirken, “Ülkemize verilen kotanın artması yıllardır mücadele verdiğimiz bir konudur. Diğer yandan Japonya’nın Türkiye’ye uyguladığı ithalat vergisi yüzde 3,5 olduğu hâlde AB ülkelerine yüzde 0 olarak uygulaması gücümüzü azaltmaktadır. 2023 yılı orkinos ihracatı 25 Aralık itibarıyla 51 milyon dolara ulaştı. 2024 için hedefimiz 100 milyon dolar” ifadelerini kullandı.

Mavi yüzgeçli orkinos en lezzetli ve kaliteli tür

Türkiye’den orkinos ithalatı yapan Japon firmalardan birinin Balık Ticareti Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Junya Hanzawa ise, mavi yüzgeçli orkinosun, orkinoslar arasındaki en lezzetli ve kaliteli tür olduğuna değinirken, “Akdeniz’deki orkinoslar, çiftlik üretimi olduğu için bu bölgeden istikrarlı ve sürdürülebilir bir tedarik mümkün. Bu nedenle Akdeniz’den alım yapmaya karar verdik” dedi.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın