AKP Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci: ’19 Mart’ süreci ekonomiye zarar verdi

MDN İstanbul
  • |

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, katıldığı bir programda gündeme dair yorumlar yaptı. Türkiye ekonomisi, terörle mücadele süreci ve TÜSİAD'la ilişkiler gibi konularda dikkât çeken açıklamalarda bulunan Zeybekci, “Türkiye çok büyük bir ülke. Ekonomik olarak rahat bir ortamda mıyız? Hayır. Enflasyonla mücadelede süregelen bir süreç yaşıyoruz,” dedi.

“'19 Mart' süreci ekonomiye zarar verdi”

Zeybekci, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından sonraki dönemin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirerek, “19 Mart süreci tabiî ki ekonomiye zarar verdi. ‘Vermedi' demek söz konusu olamaz. Ekonomiye zarar vermek süreç ister. Ama finans piyasaları üzerinde etkisi oldu ve bu zarar verilmiştir,” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanmasının Türkiye’nin dış itibarı ve ekonomisi açısından daha olumlu olup olmayacağı sorusuna Zeybekci, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın en yakınındakilerin yurt dışına kaçtığını da biliyoruz. O konuda bir şey söyleyemem, tutuksuz yargılanması yargılanmaması ile ilgili… Çünkü talep edilen cezanın ne olduğunu bilemiyoruz. İddianame çıktığında bunu hep beraber göreceğiz. Bir vatandaş ve eski bir belediye başkanı olarak baktığımda, çuvala sığmayan mızraklar var,” yanıtını verdi.

TÜSİAD Başkanı'na destek

TÜSİAD Başkanı’nın ifadeye polis eşliğinde götürülmesine karşı çıktığını belirten Zeybekci, “Adlî süreçler ilk başladığı zaman, ben TÜSİAD Başkanımızı aradım. TÜSİAD Başkanı arkadaşımız, dostumuz aynı zamanda. Arkadaşı olarak yanında olduğumu beyan ettim telefonda. Görüşeceğimizi de önceden beyan etmiştim. Gittiğimde ‘Nasıl gelirsin sen buraya?' diyenleri de gördüm.” dedi.

Zeybekci, en düşük emekli maaşı olan 15 bin TL’nin yeterli olmadığını kabûl etti: “Bugün en düşük emekli maaşı 15 bin lira. Bu yeterli mi? Kesinlikle yeterli değil. Bununla insanlar çok zor imkanlarla yaşıyor. Bunu 15 bin lira değil de 100 bin lira yapsak ne olur? Para basarak, para dağıtarak insanların refahını yükseltseydik, onları daha fazla tüketebilir hale getirseydik bugün dünyada açlık olmazdı. Hemen hemen her ülkenin de Merkez Bankası vardır, basarlardı parayı ve bütün problemleri çözerlerdi. Siz vatandaşın alacağı yumurta sayısını et miktarını artırmadığınız sürece, diğer tüketim maddelerinin miktarlarını artırmadığınız sürece, dağıttığınız para otomatik olarak enflasyon olarak yansır. Şu an asgarî ücret 22 bin lira değil de, 52 bin lira olsaydı derhâl kiralar 5 bin liradan 15 bin liraya çıkardı.”

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın