Turizm Teşvik Kanunu’nda değişiklik kabul edildi

MDN İstanbul

Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaştı. Buna göre, Turizmi Teşvik Kanunu’nda yer alan ve Türk bayrağı çekmeyen deniz turizmi araçlarının, Türkiye karasularında ticari faaliyette bulunmalarına imkân veren düzenleme kaldırılıyor. Yabancı bayraklı yatlar; gezi, spor ve eğlence amacıyla kullanılmak üzere kiraya verilemeyecek. Türk bayraklı gezi, spor ve eğlence amacıyla kullanılan tekneler ise yolcu taşımacılığı yapamayacak. Turizmi Teşvik Kanunu’na ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliklerde gösterilen koşullara uymayan belgeli yatırımcı ve işletmenin yanı sıra deniz turizmi araçlarının belge sahiplerine de kanunda yer alan ceza maddeleri uygulanacak.

Deniz turizmi araçlarına, belgesinde belirtilen tür ve kapasiteye aykırı olarak faaliyet göstermesi halinde 10 bin lira idari para cezası verilecek. Turizm amaçlı sportif faaliyet iznine sahip olan işletmenin de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen koşullara aykırı olarak faaliyette bulunması halinde 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. Onaylı fiyat tarifelerinin üzerinde fiyat uygulanması halinde fazladan alınan ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak.

Turizm İşletme Belgesi olmaksızın faaliyette bulunan deniz turizmi araçları işletmecileri ile izinsiz olarak turizm amaçlı sportif faaliyette bulunan turizm işletmecilerine, Bakanlıkça 10 bin lira idari para cezası verilecek. İdari para cezaları, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

Yapılan değişikliklere ilişkin MarineDeal News’a açıklamalarda bulunan Deniz Ticaret Odası Yat İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı İsmet Kamil Kamiloğlu, “Bu durum yıllardır deniz turizminde faaliyet gösteren firmalara zarar veriyordu. Odamızın öncülüğünde yaptığımız girişimler Bakanlık nezdinde sonuç verdi. Yabancı bayrak konusunda firmalar vergisiz kazanç elde ediyor ve bu durum bizim diğer firmalarla rekabet etmemizi güçleştiriyordu. Bu değişiklikle, firmaların vergiden kaçması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Diğer taraftan tekne cinslerinin tanımı konusunda da yaptığımız bir çalışma var. Mevcut durumda tekne; paraşüt teknesi mi, yoksa ticari sürat teknesi mi belirsiz. Mevcut tekne, ticari sürat teknesi ise groston ve makine kapasitesi gibi birçok alanda standardına uymalı. Sınıfındaki diğer teknelerin ekipman ve araçlarına sahip olmalı. Eğer bu tekne paraşüt teknesi ise Denize Elverişlilik Belgesi’nde ticari paraşüt teknesi diye tanımının yapılması gerek. Paraşüt teknelerinde, ticari sürat teknesi ibaresi yer almamalı. Bunun sınıfı belli, bu tekneler paraşüt çekebilir ama yolcu taşıyamaz. Emniyet ve güvenlik bakımında da bu değişikliklerin yapılması önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın