14 bin lira ile geçinilen Türkiye’de, 68 bin kişi “dolar milyoneri”

MDN MEDIA
  • |

İsviçre bankası UBS’in 2024 Küresel Servet Raporu’na göre, ekonomik kriz ve yoksulluk seviyesinden düşük maaşlarla yaşamaya çalışan Türkiye, diğer yandan dolar milyoneri artış oranında dünya birincisi oldu. Milyonların açlık sınırında geçinmeye çalıştığı ülkemizde, 68 bin dolar milyoneri olması, gelir adaletsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi

İsviçre merkezli UBS bankası, her yıl yayınladığı Küresel Servet Raporu’nun 2024 yılı verilerini kamuoyuyla paylaştı. Raporda bazı ülkelerin ortalama maaşlarına göre beklenenden daha yüksek seviyede servet biriktirdiği, bazılarının ise yüksek gelire rağmen düşük servet seviyelerinde kaldığı dikkatlerden kaçmadı.

Rapora göre, geçen yıl oransal dolar milyoneri artışında Türkiye dünya lideri oldu. 2024’te dolar milyonerlerine 7 bin kişi daha ekleyen Türkiye'de, dolar milyoneri sayısı 68 bine yaklaştı.

Türkiye’deki milyoner sayısı yüzde 8,4 artarken, petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 5,4 artışla ikinci oldu. Sayılara bakıldığında ise, geçen yıl Türkiye'de 7 bin ve BAE'de 13 bin kişi yeni milyoner oldu. Raporun, bankalardaki hesapların kimlikleri hakkında sır vermeyen İsviçre’de yayınlanıyor olması da ayrıca dikkat çekti.  

Öte yandan, rapora göre; Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl 379 bin yeni milyoner kazanarak, servet artışında dünyanın geri kalanını açık ara geride bıraktı. ABD yeni milyoner sayısında lider olsa da kişi başına düşen milyoner sayısında İsviçre ve Lüksemburg ilk sıralarda yer aldı.

Küresel Servet Raporu’na göre ABD, 2024 yılında 379 bin yeni milyonerle zirvede yer aldı. Çin 141 bin yeni milyonerle ikinci oldu. Japonya’da ise yüzde 1,2’lik bir düşüşle 33 bin kişi milyonerlik statüsünü kaybetti.

Bunu Paylaşın