104 Amiral Davası Gaziler Günü’nde görülecek

MDN İstanbul

Geçtiğimiz yıl (2021) Nisan ayında Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili açıklamaları üzerine emekli 104 Amiral ve 1 General tarafından yayımlanan kamuoyu duyurusuna ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen davada yeni duruşma görülecek.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri ve eski Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın makam aracıyla gittiği tarikat evinde ‘sarık ve cübbe’ ile fotoğrafının ortaya çıkması üzerine, Montrö’nün asla tartışmaya açılmaması yönünde ortak açıklama yapan 104 emekli amiral hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’ suçlamasıyla 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Emekli amirallerin davasına Gaziler Günü olan 19 Eylül 2022 Pazartesi günü saat 10.05’te Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak duruşmada devam edilecek. Duruşmada savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyor.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni savundukları için yargılanan 104 emekli amiralden biri olan Koramiral (E) Abdullah Can Erenoğlu duruşma öncesi açıklamalarda bulundu.

Koramiral (E) Abdullah Can Erenoğlu’nun açıklamaları;

Tüm darbe dönemlerini yaşayan ve ülkemize verdiği zararların bilincinde olan bir kişi olarak bir ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetin darbe olduğuna ve millet iradesinin mutlak üstünlüğüne inanan bir insanım.

Kimin yaptığına bakmaksızın ve yanıma bir tırnak çakısı bile almaksızın 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde tamamen irademle ilk sokağa çıkan ve darbecilere canı pahasına direnen bir Emekli Amiral olmama; Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü, ana vatanımız ve Mavi Vatanımızdaki hak ve çıkarlarımızı korumak için 40 yıl sadakatle görev yapmama rağmen “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 26. maddesinin” koruması altında hiçbir suç unsuru içermeyen ve tamamen kamuoyunu bilgilendirme amaçlı 04 Nisan 2021 tarihli “Emekli Amirallerin Duyurusu” nedeniyle “Devletin ülkesine, egemenliğine, birliğine ve Anayasal düzenine karşı suç işlemek için anlaşmak” gibi ne hukuka, ne vicdana ne de insanlığa sığmayan bir üretilmiş suçlama ile ben dâhil 102 Emekli Amiral ve 1 Emekli General yargılanıyoruz.

“Emekli Amirallerin Duyurusu” konusunda 19 Eylül 2022 Pazartesi günü (Bugün aynı zamanda Gaziler Günü’dür ve 102 Emekli Amiral arasında en az 10 Gazi Amiral vardır) saat 10.05’te Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak duruşmada; verilen sürede hazırlandı ise duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklayacaktır.

Önceki duruşmalarda, tüm sorgulamalar tamamlanmış; yurtdışına çıkış yasağı kaldırılmış, kovuşturmanın genişletilmesi talepleri ve Millî Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebi reddedilmiştir. Müdahil olarak sadece Cumhurbaşkanlığı kalmış ve Cumhurbaşkanlığı Avukatı da “Türk Ceza Kanunu 316. maddesi uyarınca cezalandırılmamızı” talep etmiştir.

Esas hakkında mütalaa, kamusal iddia makamını temsil eden Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adına duruşma savcısının ceza davasının esası hakkındaki beyanıdır. Diğer bir deyişle, duruşma Savcısının son görüşüne (Beraat, Dava Düşürülme; Ceza isteme vb.) esas hakkında mütalaa denir.

Esas hakkında mütalaa, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 216. maddesinde düzenlenmiştir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın