YILPORT, Gulfport Limanı’nı 570 milyon dolara yenileyecek

MDN İstanbul

YILPORT Holding, Gulfport Limanı’nın yenilenmesi ve işletilmesi için Mississippi Eyalet Liman Yönetimi’yle (The Mississippi State Port Authority) niyet mektubu imzaladı. 570 milyon dolar değerindeki anlaşma kapsamında YILPORT, limandaki restorasyon çalışmalarının ardından, Gulfport’u işletmek için de bu limana hem yeni tesis hem de ekipman kurulumları açısından yatırımlar yapmaya devam edecek. Gulfport; Yıldırım Holding’in halihazırda Pensilvanya Butler’da işletmekte olduğu demirli alaşım üretim ve rafine tesisinin haricinde; YILPORT’un Kuzey Amerika kıtasındaki ilk terminal yatırımı olma özelliğini taşıyor.

Atılan imzayla ilgili olarak konuşan YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, “Liman işletmeciliği konusunda dünya çapında çok iyi bir bilgi birikimimizin ve uzmanlığımızın olduğuna inanmakla beraber; Amerika’nın birçok limanındaki yatırım eksikliğinin farkındayız. Gulfport Limanı Yönetimi’yle iş birliği içerisine girerek, Gulfport’u en son teknolojik donanım ve ekipmanlarla yenileyip, bölgenin en işlek limanı hâline getirmek amacıyla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Gulfport Limanı’nda; YILPORT’un Ekvador, Peru ve Latin Amerika’daki terminallerinden gelecek olan, bilhassa dondurulmuş ürünlerin taşınması açısından büyük bir potansiyel görüyoruz. Bunun yanında, yapacağımız bu yatırımın, ABD Körfez Kıyısı’ndan (US Gulf Coast) konteynerlerle sıvı ve yarı mamül ürünleri taşıyan alt kuruluşumuzun, küçük ve orta büyüklükteki taşımacılarla olan ticarî faaliyetlerini artıracağını da düşünüyoruz.” dedi.

Mississippi Gulfport Limanı CEO’su Jonathan Daniels da yaptığı açıklamada, “YILPORT’la müzakerelerimiz hâlen sürmekle birlikte; Gulfport Limanı, her iki tarafa da dünya çapında prestij kazandıracak, eşsiz bir özel sektör-kamu kuruluşu ortaklığı fırsatı olarak öne çıkıyor. Gulfport’un son derece merkezî olan konumu, YILPORT’un bu limandan gerçekleştireceği yük ve ticaret hacimlerini artırmasına olanak sağlayacaktır.” diye konuştu.

Gulfport Limanı, YILPORT’un şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu ilk kamu-özel teşebbüs iş birliği değil. Holding, Ağustos 2016’da, meyve ve deniz ürünleri taşımacılığı için en büyük ve kilit lokasyonlardan biri olan, Machala’daki (Ekvator) Puerto Bolivar Limanı’nın modernizasyonu ve geliştirilmesi için 750 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Bu liman, beş aşamalı yatırım planının tamamlanmasından sonra, yıllık 2.5 milyon TEU’ya yaklaşacak olan konteyner kapasitesiyle, Latin Amerika’nın Pasifik Kıyısı’ndaki en büyük ve gelişmiş konteyner terminali hâline gelecek.

YILPORT, Yıldırım Grubu’nun faaliyetlerini sürdürdüğü dört kıtadaki 49 ülkede; dünya çapındaki çok amaçlı tesislere yatırım yapmayı amaçlıyor. Metal ve maden sektörü, enerji üretimi, uluslararası ticaret, liman işletmesi ve lojistik, gübre ve kimyasal üretim, uluslararası ticaret, endüstriyel inşaat, emlak ve gemi inşası alanlarında uzmanlaşmış olan Yıldırım Holding’in yatırım portföyünün önemli bir parçasını da, dünyanın üçüncü en büyük konteyner taşıma şirketi olan CMA CGM Grubu’nda sahip olduğu yüzde 24’lük hisse oluşturuyor.

Bunu Paylaşın