Yerli Yara Savunma Eğitim Simülatörü dünyaya ihraç ediliyor

MDN İstanbul

Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda tesis edilen YYES yangınla mücadele edecek tamirci parti veya yangın tim personelinin yangınla mücadele konusundaki ünsiyetlerini, yangın eğitim simülatörlerinde icra edilecek fiili eğitimler ile artırmak, yüzer birliklerde görevli personeli fert ve tim halinde uygulamalı olarak yara savunma konularında yetiştirmek ve yara savunma müdahale usullerini denemek amacıyla 2016 yılında açıldı.Teslimat sonrası Nisan 2017’de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile simülatörlerin bakım ve işletmesini kapsayan bir sözleşme imzalayan Meteksan Savunma, bu simülatörlerde Deniz Kuvvetlerimizin yüzer, dalar, uçucu ve sahil birliklerinde görev yapan personeline eğitimler vermeye başladı. Meteksan Savunma, kısa vadede simülatörlerin 7/24 esasında çalışarak diğer kullanıcılara da hizmet vermesini ve eğitim ihracatı yapılmasını hedefliyor.

Eğitim simülatörleri alanında faaliyetlerini yürüten Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Yangın Eğitim Simülatörü, sahilde veya suüstü/denizaltı/uçan platformlarında görev yapan personelin yangına müdahale ve yangının uygun yöntemlerle söndürülmesine yönelik eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için geliştirildi. Yangın Eğitim Simülatörü, acil kurtarma personeli ve yangın timlerini gerçek yangın durumuna hazırlamak ve personelin hazırlık seviyesini artırmak için üstün teknolojik imkânlar kullanılarak hazırlanmış gerçekçi bir eğitim sistemi.

Yangın Eğitim Simülatörü ile imkân ve kabiliyetleri kapsamında temel seviye yangınla mücadele eğitimleri, ileri seviye yangınla mücadele eğitimleri, ferdi ve tim eğitimleri, elektrik/yakıt izolasyonu, mekanik izolasyon, yan bölme soğutması, duman tahliye uygulamalarını kapsayan eğitimlerin gerçek ortamlarında yapılması sağlanmakta. Sistem, yangın senaryolarıyla ilişkili olan farklı aydınlatma ve ses efekti uygulamalarının yanı sıra, gerçekliğe katkı sağlayacak kısıtlı görüş altında çalışma, farklı çevre koşullarında ve değişebilir zorluk seviyelerindeki senaryolarla kursiyerlerin her türlü olası durumlara hazırlıklı olmalarını sağlıyor.

Yara savunma yeteneği ise, denize hazır olma durumunun bir parçası olarak, teknenin bütünlüğünü, dengesini ve manevra kabiliyetini sağlamada büyük öneme sahip. En önemli unsur ise gemi personeline istenen standartlara uygun yara savunma eğitimi sunmak ve gerçekçi bir eğitim ortamı sağlamak. Tamamı yerli tasarım olarak üretilen bu simülatörde; biri açık üç güverte, makine ve tulumba dairesi, aşhane ve personel yaşam mahali ile içine alçak ve yüksek basınçta su verilen dört kompartıman bulunuyor. Simülatör, gerçek deniz ortamında farklı deniz durumlarının, yalpa benzetimi için hidrolik sistem vasıtası ile her iki yöne 15 derece salınım yapabilmekte, kısıtlı görüş, hareketli ve sulu kompartıman şartlarında, gerçek kısıtlamalar altındaki eğitimler simüle edilebilmekte. Bu eğitimlerin desteklenmesi amacıyla Yangın Eğitim Simülatörü’nde olduğu gibi haberleşme, güvenlik, alarm, ses ve ışık efekti, suni duman, kamera izleme sistemlerine tasarımda gelişmiş ürünler kullanılarak yer verilmiş.

YYES su alan teknelerdeki gerçekçi durumun uygulanması için 140 cm’ye kadar yükselen su içinde eğitim verilebiliyor. Simülatör içinde mevcut sulu eğitim mahallerinde bulunan alçak basınç, yüksek basınç, muhtelif flenç benzetimleri ile farklı payandalama, yama, jübile kelepçe atma uygulaması, tapalama da yapılabiliyor.  Aynı zamanda simülatörün muhtelif kompartımanlarında hasar kontrol organizasyonu, arıza kuvvet kablosu çekme, duman ve su tahliyesi, plotlama, yaralı personel taşıma eğitimi yapabilme ve seyyar yangın tulumbası çalıştırma imkânları da mevcut.

Türk Deniz Kuvvetleri açısından son derece büyük öneme sahip Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı, Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörlerini hayata geçiren Meteksan Savunma, bu simülatörleri çeşitli ülkelere de ihraç ederek savunma sanayindeki başarımızı uluslararası arenada da gözler önüne seriyor. Simülatörlerin ihalelerde savunma sanayinde gelişmiş ülkelerle yarıştığını ve bu ihalelerde ön plana çıktığını belirten Meteksan Savunma Uluslararası Satış ve Kurumsal İtibar Yöneticisi Burak Akbaş, ‘’YYES kapsamında bulunan Yara Savunma Simülatörü’nü ilk olarak Umman’a ihraç etmiştik. Meteksan Savunma olarak, Umman Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan yara savunma simülatörü için, 2012 yılında açılan ihalede, İngiltere, Norveç, Malezya ve Hindistan’ın da aralarında yer aldığı 8 farklı ülkenin firmalarıyla yarışarak ipi göğüsledik. Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri’nin Yara Savunma Simülatörü ihtiyacı için 2017 yılında açtığı ihaleyi, yerel ortağımız olan Inno Simulation firması ile birlikte kazandık. Simülatörün üretimi, Meteksan Savunma’nın desteğiyle Kore’de yapıldı ve 2018 yılında kabullerini de tamamladık,’ dedi.

Bunu Paylaşın