Wärtsilä 34DF motoruyla, EPA Tier III sertifikası alan ilk motor üreticisi oldu

MDN İstanbul


Teknoloji grubu Wärtsilä’nın ürettiği çift yakıtlı Wärtsilä 34DF motorunun, aynı şirketin bir diğer ürünü NOx Reducer (NOR) ile bütünleşik olarak dizel modundaki çalışma sistemi, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından Tier III sertifikasyonuyla ödüllendirildi. Wärtsilä NOR, nitrojen oksitleri (NOx) bir katalizörün yardımıyla çift atomlu nitrojenle (N2) suya dönüştüren, selektif bir katalitik eksiltme (SCR) sistemi. Wärtsilä böylece, bu sertifikayı kazanan ilk motor üreticisi olma unvanını da elde etmiş oldu.

Hem motorun hem de SCR sisteminin en son emisyon düzenlemeleriyle uyum sağlaması açısından, tersanelerin bundan böyle sadece tek bir mercinin sertifikasyonuna ihtiyaç duyacak olmaları ödülün en büyük avantajı olacak. Wärtsilä 34DF’nin, bir SCR sistemi bulunmadan dahi gaz modundaki çalışma sisteminin emisyon uyumluluğu, 2017 yılında EPA Tier III sertifikasıyla onaylanmıştı.

Wärtsilä Marine Power Solutions Başkan Yardımcısı Stefan Wiik 34DF ile ilgili, “Bu, operatörlere NOx emisyonu kontrol sahalarında yolculuk yaparken tam bir yakıt esnekliği sağlaması açısından çok anlamlı bir gelişme. Daha büyük çaptaki çevresel sürdürülebilirlik ve daha temiz bir denizcilik endüstrisi için yürütülen çalışmalarda, Wärtsilä’nın göstermiş olduğu teknolojik liderliğin en büyük kanıtı,” dedi.

ABD EPA Tier III NOx Şartnamesi, ABD bayraklı veya sicilli gemilere monte edilecek olan Kategori 3 motor ebatları (30 litre/silindir ve üzeri deplasmana sahip motorlar) için 2016 yılında yürürlüğe konmuştu.

Diğer yandan, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) NOx Tier III düzenlemesi de, omurgasının kızağa konma tarihi 1 Ocak 2016 ve sonrası olan ve ≥ 130kW motor gücündeki gemiler için, Kuzey Amerika ve ABD Karayipler emisyon kontrol alanlarında (ECAs) Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girmişti.

Böylece, Wärtsilä 34DF motorunun Wärtsilä NOx Reducer SCR sistemi monte edildiğinde dizel modundaki veya herhangi bir egzoz son işlem sistemi bulunmadan gaz modundaki çalışması, hem EPA Tier III hem de IMO Tier III sertifikasyonlarıyla onaylanmış oldu. Wärtsilä 34DF, ileri düzeydeki çift yakıt teknolojisiyle yüksek verimlilik sağlayan bir motor ve denizcilik sektörü uygulamaları için 2880 – 8000kW aralığında güç sağlayabilen, 6 ile 16 arasında değişen silindire sahip konfigürasyonlarla üretilebiliyor. İlk kez 1990’lı yılların ortalarında lanse edilen ve güvenilirliği kanıtlanmış Wärtsilä 32 dizel motorunu temel alan Wärtsilä 34DF’nin sağladığı yakıt esnekliği; motorun sabit hız jeneratör grubunun yanı sıra, ana motor uygulamalarındaki değişken hız mekanik sürücüleri için de optimize edilebilmesine olanak veriyor.

Bunu Paylaşın