Uotani: Düzenlemeler denizcilik sektörünü zorlayacak

MDN İstanbul

1994 yılında kurulan ClassNK İstanbul Ofisi, Japonya’daki merkez ofise bağlı olarak Türkiye’de 4 milyon gross tonluk 200 civarında gemiye hizmet veriyor. Kısa bir süre önce ClassNK Türkiye Ülke Müdürü olarak atanan Akihiko Uotani ile denizcilik sektöründeki son gelişmelerle ilgili özel bir röportaj gerçekleştirdik

İstanbul’daki ofiste Sörvey ve Audit hizmetleri başta olmak üzere armatörlere pek çok konuda hizmet sunduklarını ifade eden Akihiko Uotani “Türkiye zengin bir denizcilik tarihine sahip ve bu geleneğin bugün de güçlü bir şekilde devam ettiği görülüyor” diyerek sözlerine başladı.
“Henüz Piyasa hakkında spesifik bir yorum yapabilecek durumda değilim ancak, Türk denizcilik camiasının güçlü bir işbirliği halinde olmasının sektördeki oyuncuların refahına katkıda bulunacağına inanıyorum. Türkiye’ye verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak İstanbul dışında iki ayrı bölgede ofis açarak hizmetlerimizi güçlü bir şeklide sürdürüyoruz.
Dünya denizcilik piyasası için genel bir değerlendirme yaptığımızda ise 2016 yılının denizcilik endüstrisi için hiç de kolay bir yıl olmadığını söyleyeyebiliriz. Fakat endüstri fırtınanın üstesinden gelmeyi başardı. ClassNK olarak bizim için önemli olan piyasa koşulları değil, müşterilerimizin ihtiyaçlarını onların en çok gereksinim duyduğu zamanlarda desteklemektir. Bu önceliğimizi her durumda yerine getirmeye özen gösteriyoruz.”

“2017, zorlu bir yıl olacak”
2017 yılında çok sayıda belirsiz dış etken bulunduğunu ifade eden Akihiko Uotani “Bu kadar belirsizliğin içinde 2017 yılı içinde nelerle karşılacağımızı söyleyebilmek zor. Ancak, öncelikli olarak, deniz taşımacılığı sektöründe birtakım yasal zorunlulukların devreye girmesi sebebiyle zorlu bir yıl olacağını görüyoruz” dedi.
“Yeni devreye alınacak regülasyonların en yakın tarihli olanı Avrupa Birliği (AB) İzleme, Raporlama ve Doğrulama (MRV) Düzenlemesi. Bu düzenlemeyle birlikte AB limanlarına uğrayacak 5000 gt’nin üzerindeki tüm gemilerin onaylanmış CO2 emisyonlarını izlemesi ve raporlaması istenecek. Bunun ilk etabını; 31 Ağustos 2017 tarihine kadar armatörlerin her bir gemi için, akredite bir belgeleyici tarafından onaylanmış izleme raporunu hazırlaması oluşturuyor. Avrupa Birliği Bölgesi’nde faaliyet gösteren müşterilerimize destek olmak için akredite bir belgeleyici olmak için başvuruda bulunduk. AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği de sektör için başka bir zorluğu işaret ediyor. Gemi sahipleri ve kiracıları bu mevzuattan doğrudan etkilenmese de, gemi geri dönüşüm tersaneleri bu yeni standartlara uymak için çaba göstermeleri gerekecek. Bu düzenleme, geri dönüşüm prosedürlerinde ve yeni tesislere yapılacak yatırımlarda iyileştirme yapılmasını gerektirebilir, ancak nihayetinde tüm dünyadaki gemilerin daha güvenli ve çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesine katkıda bulunacak. ClassNK, Hong Kong Uluslararası Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü Konvansiyonu (Hong Kong Konvansiyonu) uyarınca dünyanın bu konudaki ilk Uyum Bildirimini kabul etti ve o zamandan bu yana ondan fazla bildirim yayınladı. Çevreye duyarlı geri dönüşümü uzun zamandır destekliyoruz ve standartlara ulaşmaları konusunda yardımcı olmak için geri dönüşüm tersaneleriyle aktif olarak çalışıyoruz.
150 metrenin üzerindeki kuru yük gemileri ve tankerleri kapsayan hedef bazlı standartları (GBS) zorunlu kılan yeni SOLAS II-1/3-10 regülasyonu da dikkat edilmesi gereken bir konu. Bu yeni düzenleme, yeni bir geminin teslimatında Gemi İnşa Dosyası (SCF)’nın tutulmasını gerektiriyor. SCF, gemi güvenliğine ilişkin önemli bilgileri , geminin tasarımı ve yapımı ile ilgili gizli bilgileri içerecek. Bu dosya gemide ve/veya karada tutulabilir. Bu standartları karşılamada müşterilere yardımcı olmak için ClassNK Arşiv Merkezini açarak hizmete sunduk.
Ayrıca birtakım karışıklıklar devam etse de, Balast Suyu Yönetimi Konvanisyonu da 8 Eylül 2017’de yürürlüğe girecek zorlayıcı bir kural. Bu konuda da bir 3D modelleme sistemi olan ClassNK-PEERLESS sistemini geliştirdik.”

Bunu Paylaşın