Ülkemizin ilk yüzen çöp kovası Yenikapı İskelesi’ne kuruldu

MDN İstanbul

İDO ile teknoloji grubu Wärtsilä’nın Türkiye ofisi Wärtsilä Enpa, denizlerimizin temizliği için anlamlı ve önemli bir iş birliğine imza atarak, yüzen çöp kutusu Seabin’in Türkiye’deki ilk kurulumunu Yenikapı İskelesi’nde gerçekleştirdiler. 19 Eylül Çarşamba günü törenle faaliyete geçirilen Seabin, sıvı yağ da dahil olmak üzere her türlü atığı suyla birlikte içine emdikten sonra, atıkları içindeki filtrede tutup, temizlenmiş suyu tekrar dışarıya vererek çalışıyor.Törende konuşan İDO Genel Müdürü Hasan Üstündağ, “Çevre, hem dünya hem de ülkemiz açısından günümüzün en önemli konularından ve denizlerin kirliliği de en büyük sorunlardan biri. Bu konularda uluslararası birçok yeni kurallar yayınlanıyor ve dünya üzerindeki şirketler bunlara uymaya çalışıyorlar. Deniz taşımacılığı faaliyeti gösteren ve 30 yıllık bir geçmişe sahip olan İDO olarak, kuruluşumuzdan bu yana biz de hem kaliteye hem de çevreye önem gösteriyoruz. Denizler hem deniz üstündeki gemilerden hem de karadan kaynaklanan nedenler dolayısıyla büyük çapta kirleniyorlar. Biz de Seabin cihazlarını kurarak, ufak da olsa bir girişimde bulunduk. Tabii limanların kirliliği de önemli bir husus ve Seabin gibi cihazlar limanların temizlenmesi açısından gerekli. Yenikapı’ya bu cihazı kurmamızın nedeni, bu limanımızın bilhassa lodoslu havalarda aşırı kirlenmesi, adeta bir pet şişe ve naylon poşet tarlasına dönmesi. Aşırı çöpler Waterjet sistemli gemilerimizin hem açık denizde hem de limanlara yanaşmaları esnasındaki çalışmalarını engelliyor. Seabin’in bize bu açıdan büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum ve bunların başka limanlara da kurularak çoğaltılmasını diliyorum. Şirketimiz ISO 14001:2015 çevre yönetim sistemine geçen sene geçiş yaptı ve bu yönüyle sektöründeki ilk şirketlerden biri. Seabin projemizin gerçekleşmesinde teknoloji grubu Wärtsilä bize büyük yardımlarda bulundu. Seabin’in duba ünitesini İDO olarak bizim teknik ekibimiz yaptı; toplama ünitesini ise Wärtsilä temin etti. Projeye katkılarından dolayı Wärtsilä’ya ve yetkililerine çok teşekkür ediyorum,” dedi.

Wärtsilä Enpa Genel Müdürü & Servis Unit Türkiye ve Hazar Denizi Direktörü Arie Pijl de Seabin Projesi’ni destekledikleri için İDO’ya teşekkür ederek, “Bugün, denizlerimizin geleceğiyle ilgili olarak burada bulunuyoruz. Bunu üzülerek söylüyorum ki; eğer böyle devam edersek, kendi gezegenimizi yok edeceğiz. Umarım ki bu projeyle çevre ve deniz konusundaki farkındalığa bir nebze de olsa hep birlikte katkı sağlamış oluruz. ” diye konuştu.
Avustralyalı sörfçü ikili Andrew Turton ve Pete Ceglinski tarafından geliştirilen ve 20 kilograma kadar atık taşıyabilen Seabin çöp kovası, her gün ortalama 1,5 kg atık toplayabilme özelliğine sahip. Bu da yılda 20 bin plastik şişeye ve 83 bin plastik torbaya tekabül ediyor.

Bunu Paylaşın