Üçlü zirvede EastMed konusunda anlaşmaya varıldı

MDN İstanbul

Lefkoşa/GKRY’de bugün, GKRY, Yunanistan ve İsrail tarafından üçlü doğal gaz zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis tarafından; deniz kazalarında kirlenmenin önlenmesi konusunda ortak bir memorandum imzalandığı, enerji, çevre, yüksek teknoloji ve bilgi değişimi konularında anlaşmalar akdedildiği, EastMed Projesi’nin hayati öneminin bir kez daha teyit edildiği ifade edildi ve 2018 yılında bu konuda kesin anlaşmanın imzalanacağı belirtildi.

Anastasiadis açıklamada ayrıca; Proje’nin maliyetinin büyük kısmını enerji güvenliğine önem veren AB’nin karşılayacağını söykeyen EUROASIA inter connector elektrik hattı vasıtasıyla İsrail, GKRY ve Yunanistan’ın elektrik sistemlerinin entegre edilmesine yönelik konuların görüşüldüğünü,
kıbrıs sorununun çözümü için yeni görüşmelere her zaman hazır olduklarını ancak bu konudaki şartlarının değişmediğini, tam bağımsız ve garantör ülke kavramı olmayan yabancı askerlerin bulunmadığı bir devlet istediklerini, Türkiye Kıbrıs MEB’inde ve Kıbrıs’ın diğer alanlarında sürekli gerçekleştirdiği ihlalleri sona erdirmesi gerektiğini, öte yandan İsrail Devleti’nin egemenliğine yönelik her türlü saldırının Ortadoğu’da daha büyük sorunlara yol açacağını, İsrail’e Kıbrıs sorununun çözümünde tezlerini desteklediği için teşekkür ettiğini, İsrail ile AB arasındaki ilişkileri geliştirmek için Yunanistan’la birlikte daha fazla gayret edeceklerini de söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise konuşmadında, “EastMed, İsrail halkı için olduğu kadar Avrupa’da yaşayan herkes için de önemli bir projedir. Elektrik bağlantısı, teknoloji transferi gibi birçok konuda bu toplantıda çok faydalı adımlar attık, her 10 İsrailliden biri Yunanistan veya Kıbrıs’ı ziyaret etti. Bu daha da artacak. Sayın Anastasiadis’inde dediği gibi sadece hükümetleri değil halkları da yakınlaştırıyoruz. Bu zirvelerle büyük adımlar attık. Birkaç yıl önce Yunanistan, GKRY ve İsrail ilişkilerinin bu kadar sıcak bir düzeye geleceği hayal bile edilemezdi. Doğu Akdeniz’de demokrasi ile yönetilen ve ortak değerleri paylaşan 3 ülke olarak daha fazla işbirliği yapacağız. Bizi sürekli tehdit eden ve Suriyeden bizi hedef alan İran, sadece bizim için değil tüm dünyaya terörizm ihraç etmeye çalıştığı için tehlikelidir. İran denizaltılarının veya savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de olabilecek olması kabul edilemez bir durum olacaktır” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise aynı değerleri paylaşan 3 ülkenin buluştuğu bu doğal gaz zirvesinin stratejik bir ortam oluşturduğunu ifade ederek,”Doğu Akdeniz’in gerginliklerin değil barışın ve istikrarın hakim olduğu bir deniz olmasını istiyoruz. Bugün asıl konumuz EastMed Boru Hattı’ydı. 2018 yılında bu konudaki son imzaları atarak enerji güvenliğinde AB için önemli bir adım atacağız. Bölgedeki stratejik gelişmeleri konuştuk. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir. Bölgemizdeki balistik füze tehdidinin farkındayız fakat İran’la daha önce yapılan anlaşmanın bozulması bölgeyi daha büyük istikrarsızlıklara sürükler. Bölgede enerji konusunda İsrail ve Kıbrıs ile ilişkilerimiz daha da gelişecek” dedi.

Bunu Paylaşın