Türkiye’nin ilk Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk suya indirildi

MDN İstanbul

Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk’un (A-591) Denize İniş Töreni 9 Şubat Cumartesi günü İstanbul Tersane Komutanlığı’nda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle denize indirildi.
Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk, “milli imkân ve kabiliyetlerle üretilen, Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi” olma özelliğini taşıyor. 99,5 metre tam boyu, 14,4 metre azami genişliği, 2 bin 400 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle alanının liderlerinden biri olma özelliğinin yanı sıra,10 tonluk bir helikopter için gerekli platforma da sahip.
Komuta kontrol, elektronik sistemler ve test eğitim sistem donanımları ASELSAN tarafından sağlanacak olan Ufuk Korveti; ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dahil 45 gün boyunca kesintisiz seyir yapabilecek.
Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM AŞ arasında test ve eğitim gemisi tedariki sözleşmesinin imza altına alınmasıyla, STM AŞ projede ana yüklenici sorumluluğunu üstlendi. İstanbul Denizcilik Tersanesi tarafından 30 blok halinde imal edilen geminin üst bina ve direkleri dahil kızak üzerinde birleştirilmesi 24 Temmuz 2018’de tamamlandı. Gemi için yaklaşık 920 ton sac, 12,5 ton alüminyum, 6 bin 340 metre boru işlendi ve bir araya getirildi. İlk kaynağı 2 Mayıs 2017’de yapılan ve resmi olarak A-591 borda numarası ve Ufuk adı verilen test gemisinin 31 Temmuz 2020’de teslimi planlanıyor.
Bunu Paylaşın