Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a deniz üssü kuruyor

MDN İstanbul

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerinin korunması ve KKTC’nin egemenlik haklarının muhafazasında güvence olması için Kıbrıs’ta modern bir deniz üssü kurma kararı aldı.
Aydınlık Gazetesi’nde bugün yayınlanan habere göre; Üssün yeriyle ilgili keşif çalışmalarına bizzat Deniz Kuvvetleri Komutanı katılırken, üssün maliyeti, altyapı ihtiyaçları ile fiziki koşulların tespit edildiği teknik çalışmalar da tamamlanarak Ankara’ya gönderildi.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin attığı bu adım, enerji ve güvenlik açısından dünya jeopolitiğinin en kritik merkezlerinden Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirecek. Yaklaşık 280 bin dönümlük bir alana inşa edilecek modern deniz üssü içinde radar merkezinden sosyal tesislere kadar pek çok yapı bulunacak. Üs; fırkateyn, korvet, denizaltı ve helikopter gemisi gibi her çeşit gemimize ev sahipliği yapabilecek kapasitede olacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, 15 Kasım’da Kıbrıs’a giderek keşif gezisi yapmıştı. Kıyı şeridini gezen Özbal’ın incelemelerinin ardından, üssün kurulacağı yer olarak İskele bölgesi belirlendi. Üssün inşası konusunda KKTC ile 2019 yılı içinde bir anlaşma imzalanması öngörülüyor.
Bunu Paylaşın