TSK’dan 3 denizde birden dev ‘Mavi Vatan’ tatbikatı

MDN İstanbul

TSK, ilk kez Türkiye’nin tüm denizlerini kapsayan dev bir tatbikata hazırlanıyor. 462 bin kilometrelik alanda yapılacağı bildirilen ‘Mavi Vatan’ tatbikatına Kara ve Hava birlikleri de katılacak. Tatbikatın, Yunanistan ile Rum kesiminin hak iddia ettiği tartışmalı bölgeleri de kapsıyor.
Donanmanın şimdiye kadarki en büyük savaş provası olması beklenen tatbikata ‘Mavi Vatan’ adı verildi. 27 Şubat-3 Mart tarihleri arasında yapılacak Mavi Vatan Tatbikatı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tüm unsurlarının yanı sıra Hava ve Kara Kuvvetleri’nden bazı unsurların da katılımıyla icra edilecek. Milli savaş sistemlerinin yoğun olarak kullanılacağı ‘Mavi Vatan-2019’ hava-deniz tatbikatında, Türk Donanması ile Kara ve Hava Kuvvetleri’nin olası harp senaryoları üzerinden caydırıcı gücü sergilenecek. Tatbikatın Ege ve Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ve GKRY tarafından sözde tartışmalı gösterilen sahaları da içerecek şekilde Türk kıta sahanlığında yapılması bekleniyor.
Mavi Vatan-2019, aynı zamanda Akdeniz’de bir süredir tatbikat icra eden Mısır, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’a karşı da gövde gösterisi anlamı taşıyor. Türkiye’nin hem sınır içinde hem de Suriye ve Irak’taki operasyonlarını fırsat bilerek Doğu Akdeniz’de oldu-bitti girişimlerine yönelen Yunanistan ve GKRY’nin Mavi Vatan’ı dikkatle izlemesi bekleniyor. Tatbikatla birlikte TSK, 462 bin km2 deniz alanlarında egemenliğini pekiştirecek ve işgal haritaları hazırlayanlara net bir uyarıda bulunmuş olacak.
Bunu Paylaşın