TPAO, sismik arama alanını yüzde 41 artırdı

MDN İstanbul

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz’de yürüttüğü üç boyutlu sismik arama alanını geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 41 artırarak 9 bin 342 kilometrekareye çıkardı. Bir önceki yıl bu rakam 6 bin 617 kilometrekare olarak kaydedilmişti.

TPAO 2018 Yıllık Raporunda yer alan bilgilere göre şirket, 2018’de arama ve araştırma ruhsatlarının sayısını bir önceki yıla göre yüzde 67 artırarak 216’ya yükseltti. TPAO’nun, geçen yıl karada açtığı kuyu sayısı ise 18’den 24’e çıkarken, toplam 69 kuyuda sondaj gerçekleştirildi.

TPAO, geçen yıl 40 bin kilometrekarede havadan gravite-manyetik verisi topladı. Yapılan sismik ve jeolojik çalışmalarda ise denizlerdeki hidrokarbon potansiyeli hakkında önemli bulgular elde edildi. Elde edilen sismik verilerin yorumlanmasıyla, sığ ve derin denizlerde sondaj yapılmasına karar verildi. 2017 sonunda envantere katılan, 3 bin 650 metre su derinliğine kadar çalışabilen ve 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj kabiliyeti olan Fatih gemisi ile 30 Ekim 2018’de Alanya-1 lokasyonunda derin deniz sondaj operasyonuna başlandı. Fatih gemisi şu an ikinci sondajına Finike-1 adlı sahada devam ediyor.

Sığ denizlerde ise Kasım 2018’de Doğu Akdeniz’deki ruhsat alanları içerisinde yer alan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda platform kurularak sondaj çalışmalarına başlandı. Ayrıca Türkiye’den uğurlanacak ikinci sondaj gemisi Yavuz’un da Temmuz başında KKTC’den alınan ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlaması planlanıyor.

TPAO 2018’de ham petrol üretimini 2017’ye göre yaklaşık yüzde 10 artırdı. Buna göre, geçen yıl üretilen 13,5 milyon varil ham petrol, aynı zamanda son 17 yılın en yüksek üretimi oldu. Bu dönemde doğal gaz üretiminde de yaklaşık yüzde 33 artış sağlanarak, son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. TPAO, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve enerji ithalatını düşürmek için 5 ülkede 13 projede yer alıyor. Şirket bu kapsamda, Azerbaycan, Irak, KKTC, Rusya ve Afganistan’da operasyonlarına devam ediyor. Diğer taraftan, geçen yıl TPAO tarafından elde edilen dönem kârı 5,7 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Bunu Paylaşın