Tarihi Kartal İstimbotu, küllerinden yeniden doğdu

MDN İstanbul

Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 tarihinde, güvertesinde; “Geldikleri Gibi Giderler!” diyerek, Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini verdiği 107 yaşındaki Kartal İstimbotunun restorasyonu tamamlandı. Kartal İstimbotu, anıt gemi olarak sergilenmek üzere tarihi sözün söylenmesinin 100’üncü yılında, İstanbul Çiçek Tersanesi’nde ‘Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu’ tarafından düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Hurda ve yarı batık şekilde, terk edilmiş halde 2016 yılında bulunan Kartal İstimbotu, 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ve halkın imecesi sayesinde tam bir yıl süren restorasyon sonucu 1918 yılındaki şekline kavuşturuldu. Tarihi İstimbot, tarihe tanıklık eden bir anıt gemi olarak Beşiktaş Deniz Müzesi’nde sergilenecek.
4 bin 500 kişi katkıda
bulundu

Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Amiral (E) Cem Gürdeniz, Kartal İstimbot’unun halkın imcesi ile kurtarılıp anıt gemi yapılması konusundaki açıklamasını anımsatarak, “O gün karşımızda duran gemi 106 yılın yorgunluğu ve bitkinliği ile son nefesini vermek üzereydi. Tuzla kıyılarında karaya oturmuş, neredeyse batık bir haldeydi” dedi. Kartal İstimbotu’nun bakım onarım aşamasında yaklaşık 4 bin 500 kişinin katkıda bulunduğuna değinen Gürdeniz, “Ortalama 4 bin 500 isim Kartal İstimbotu’nun ismiyle özdeşleşti. Türkiye’de 3 aylık maaşını İstimbota bağışlayanda oldu, sergisinin tüm gelirlerini bağışlayanlarda, bu konuda hepinize müteşekkiriz” diye konuştu.Hedefte “Savarona’’ var
Kartal İstimbotu’nun müze gemiler ve tekneler arasına katıldığını söyleyen Gürdeniz, “Çubuk Baraj Gölü’nde Atatürk tarafından kullanılan ve hala anıt kabirde sergilenen Sarı Zeybek (Tenezzüh Teknesi) motoru, Çanakkale Deniz Müzesi’nde sergilenen Acar Devlet Başkanlığı makam motorundan sonra Kartal İstimbotu, Atatürk ve gemileri kapsamında üçüncü tarihi varlık olmaktadır” dedi. Kartal İstimbotu’ndan sonra Savarona yatını da Atatürk ve gemileri sersine eklemek istediklerini dile getiren Gürdeniz, “Bundan sonraki hedefimiz Atatürk’ün son bakanlar kurulu toplantısını yaptığı Savarona yatının Dolmabahçe Sarayı’nda müze gemi statüsünde yer alması olacak” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın