SELEDA, Venedik’ten ödülle döndü

MDN İstanbul

Yatlar, özel jetler, mimari yapılar ve tasarımlara verilen dünyanın en prestijli ödülleri arasında kabul edilen, Yacht and Avation Awards’da ödüller sahiplerini buldu. Ünlü tasarım dergisi Design Et Al tarafından Venedik’te düzenlenen ödül gecesinde, Türkiye’nin en eski ve köklü yat üreticilerinden olan Mengi Yay Yatçılık A.Ş.’nin İstanbul Tuzla’daki tersanesinde kendi tasarımı, mühendisi ve Türk işçisinin emeğiyle üretilen SELEDA isimli 27 metre boyundaki yat, 25-40 metre motoryat kategorisindeki ödülün sahibi oldu. Mengi Yay Yatçılık, Aquarius isimli 45 metre boyundaki yatı ile 2017 yılında da Yacht and Aviation Awards’dan ödülle dönmesi başarısının istikrarını gösteriyor.

Yarı deplasmanlı epoksi lamine ahşap bir motor yat olarak inşa edilen ve 14 aylık üretim sonucunda tamamlanan yat, tamamen ahşaptan üretilen motoryat serisinin ilk örneği olma özelliğine sahip. Ahşap malzeme sadece motoryatın gövdesinde veya omurgasında kullanılmakla kalmayarak, yatın dış mekanlarında da kullanılarak Mengi Yay Yatçılık’ın ahşap işçiliğini de başarıyla kanıtladı. Ahşap detaylar, tersanenin genlerindeki ahşap tekne yapım ustalığının izlerini taşıyor.

2×800 beygirli MAN motor ile 14 knot’luk seyir hızı ile maksimum 17 knot’luk bir hıza çıkabilen yatın bu hızda ve 2300 rpm devirdeki yakıt tüketimi 300 litre. Ekstra denge sağlamak üzere monte edilen Trac hidrolik dengeleyicileri de, gücünü jeneratörden alıyor.

SELEDA, 27 metre uzunlukta olmasına rağmen bir master, bir VIP ve 2 misafir kabinine sahip olacak şekilde tasarlandı. Yatta toplamda 8 kişi rahatça konaklayabilirken 4 mürettebat için de iki kabin bulunuyor. Güneşlenme güvertesi olarak konukları, motoryat demirliyken veya kısa yolculuklarda kullanılabilecek, yatın burun bölümünde bulunan “U” şeklinde tasarlanmış bir alan bekliyor. 25 m2 alana sahip ana kabin, özellikle kış aylarında elektrikli şömine ile ısıtılabiliyor ve ana güvertede yer alan 30 metrekare alana sahip salon ortama farklı bir hava katıyor. Ayrıca bu alan, yemek alanı ve güneşlenme yeri olarak da kullanılabilme özeliğine sahip. İç ve dış mekanlardaki alanları fonksiyonel mobilyalar ile donatılmış olan SELEDA’da ayrıca tender teknesi için, güvertenin kıç bölümünde kendine özgün vinç ile taşınabilen bir depolama alanı bulunuyor.

Bunu Paylaşın