Savunma sanayinde yüksek teknolojili ürünlerin üretimi artıyor

MDN İstanbul

Savunma sanayinde, son dönem alınan siparişler ve teslim edilen projelerde platform üretiminin yanı sıra, yüksek teknolojili ürünlerin de ön plana çıktığı görülüyor. Savunma sanayinde, 2018 Ar-Ge harcamalarının yaklaşık 1,5 milyar dolarlık hacme ulaşılması, yüksek teknolojili ürünlerde üretime verilen önemin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Aselsan Hava Savunma ve Top Sistemleri Program Müdürü Dinçer Nalbantoğlu, deniz savunma alanında yüksek teknolojili ürünlerin önemli olduğunu ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda Gökdeniz’i geliştirdiklerini ifade ederek, “Gökdeniz hem ihracat potansiyeli hem de teknolojik açıdan katma değeri yüksek bir ürün. Kendi ürünümüzle Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geldik. Aselsan 30 yıldır hava savunma alanında ürünler yapıyor ve geliştiriyor. Gökdeniz bu birikimin son yıllarda atılan adımları ile ortaya çıktı. Sistemi kullanması muhtemel taraflarla görüşüyoruz, Gökdeniz’in üretimine ne zaman başlayacağımızı görüşmeler gösterecek. Görüşmelerimiz sonucunda seri üretim sürecine geçeceğiz,” dedi.
Gökdeniz; insansız hava araçları, uçaklar, helikopter, güdümlü anti gemi füzeleri gibi gök cisimlerine karşı Türk savaş gemilerini koruyacak. Ayrıca yakın zamanda asimetrik suüstü tehditlerine karşı da koruma sağlayacak.
İsteğe göre otonom veya operatör kontrolünde hizmet vermesi planlanan Gökdeniz, 35 mm parçacıklı mühimmat kullanacak. 3 boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı ve E/O algılayıcılarla donatılan savunma aracı, bu sayede kötü hava koşullarında veya gece de aktif bir şekilde kullanılabilecek.
Aselsan Elektro Optik Deniz Sistemleri Proje Yöneticisi Ahmet Hakan Sezgin, korvet ve fırkateynler için üretilen kızıl ötesi arama ve takip sistemi Piri Kas sistemine ilişkin bilgi vererek, “Piri Kas sisteminde, kızıl ötesi arama ve takip sistemi mevcut. Büyük sınıf gemilerde 360 derece gözetleme imkânı sağlayan ve hareketli hedeflerin tespit ve takibini sağlayan bir sistem. Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Piri Kas sistemi, Barbaros Sınıfı Fırkateyn ve LHD gibi iki büyük gemi projesinde yer alacak,” dedi. Yaptıkları Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirdikleri diğer ürünlere ilişkin bilgi veren Sezgin, “Denizgözü Ahtapot sistemi, hem termal ve gündüz görüş kameralarının lazer mesafe ölçer birimini ihtiva eden elektro optik sistem çözümü, hem de gemilerde yer alan ve gemi üzerindeki silahların atış angajmanını oluşturan, yani hedef bilgilerini gemi üzerindeki savaş yönetim sistemi vasıtası ile ilgili silah sistemlerine ileten elektro optik sistem çözümü. Bunun yanı sıra, sahil güvenlik sınıfının çözümlerine yönelik, Denizgözü-Kırlangıç sistemini geliştirdik. Özellikle süratli botlar ve elektro optik gemilerde yer alan sistem, üzerinde termal ve gündüz kamerası ile mesafe ölçer birimlerini barındırıyor. Diğer bir sistemimiz ise Denizgözü-Martı sistemi, küçük boyutlu ve hareketli; deniz, hava ve kara platformlarının yakın mesafe gece ve gündüz görüntüleme ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirdiğimiz bir sistem. İçinde soğutmasız termal kamera, gündüz görüş kamerası, lazer mesafe ölçücü ve lazer aydınlatıcı temel alt bileşenleri bulunan stabilize bir sistemdir,” dedi.

“Savaş yönetim
sistemlerinin
modernizasyonunu
yapan tek firmayız”

Havelsan Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri İş Geliştirme Müdür Ahmet Altekin, deniz karakol uçaklarına, komuta kontrol planlama sistemlerini verdiklerini ifade ederek, “Kullanıcıdan bağımsız olarak arayüzlere erişebildiğimiz sürece, bütün silahları ve sensörleri entegre edebiliyoruz. Suüstünde ise MİLGEM sınıfı korvetlerde, LPD sınıfı çıkarma gemilerinde ve hızlı botlarda arayüzlerin kontrolü bize verildiği sürece silah ve sensörlerden bağımsız olarak, kendi komuta kontrol sistemimizi entegre edebiliyoruz. Denizaltında da aynı durum söz konusu” dedi. Amerika’nın üçüncü dünya ülkeleri için gerçekleştireceği projelerde kendileri ile çalışmak istediğine değinen Altekin, “Bu konuda Amerikalı şirketlerle de çalışıyoruz. Savaş yönetim sisteminin doğrudan bizim tarafımızdan sağlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bizim, ABD’den aldığımız FFG-7 Oliver Hazard Perry sınıfı fırkayenlerimiz var. Bunların savaş yönetim sistem modernizasyonunu yenileyebilen tek firmayız. Dolayısıyla o sistemlere yapılacak modernizasyonlarda; gerek ABD olsun gerekse Avrupa ülkeleri olsun, sistemlerin revize edilmesi hususunda doğrudan bize gelmek durumunda. Avrupa ülkelerinde buna yönelik imkân ve kabiliyetler var, ancak buna en hazır sistem Havelsan olarak bizde bulunuyor,” bilgisini verdi.

İhracatta hedef mevcut
rakamı ikiye katlamak

2018’de 50 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını anlatan Altekin, “2018 ihracat açısından bizim için verimli geçti. Umman’a verdiğimiz müşterek komuta kontrol sistemi var. Geçen yıl onun teslimini gerçekleştirdik. 2016 yılında Pakistan ile Agosta sınıfı denizaltı modernizasyonu için sözleşme imzalamıştık. 2018’de bu sözleşmenin ikincisini imzaladık. 2019’da üçüncü denizaltı için sözleşmeyi imzalayacağız. Yine geçtiğimiz yıl Pakistan’da MİLGEM sınıfı korvet için alt yüklenici olarak, savaş yönetim sistemlerinde yer aldık. Bu yıl ki ihracat hedefimiz 100 milyon dolar. Şu anda Pakistan ve Malezya pazarına yönelmiş durumdayız,” dedi.
Özel görev uçakları için yeni nesil komuta kontrol sistemlerini kendi öz kaynakları ile faaliyete aldıklarını ifade eden Altekin, “Bu projeyi ‘Martı’ diye isimlendirdik ve üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda SSB ve Deniz Kuvvetleri ile yakın bir koordinasyon içerisindeyiz. Martı, gemilerde kullandığımız Advent mimarisi üzerine kurulmuş uçak komuta kontrol sistemi. Sizin menziliniz, imkân ve kabiliyetleriniz sensörlerle limitli. Sensörleriniz ne kadar kabiliyetli ise o sensörleri ve silahları kullanacak şekilde size en uygun sistemi biz geliştiriyoruz,” dedi.


“Yurtiçi pazar doymaya
başladı”

Altekin, yurtiçi pazarda taleplerin doygunluk seviyesine ulaştığının altını çizerek, “Buna istinaden şu anda bütün eforumuzu yurtdışına kaydırmış durumdayız. Şu aşamada Malezya’daki bot ve fırkateyn projelerine teklif sunduk. Yine Ortadoğu’da Umman, Katar, Kuveyt gibi ülkelerin gerek gemi inşa projelerinde, gerekse, modernizasyon projelerine doğrudan ürünlerimizi pazarlayacak şekilde, ihracat hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımız devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın