Pentagon, Güney Kıbrıs’ta 6’ncı filo iddialarını yalanladı

MDN İstanbul

ABD Savunma Bakanlığı, Rum tarafının Kıbrıs açıklarındaki 10’uncu parselde yürüttüğü tek taraflı sondaj çalışmalarına katılması gündemde olan Exxon Mobil şirketini 6’ncı filonun koruyacağına dair ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

AA’nın haberine göre; Pentagon Avrupa Kuvvetler Komutanlığı (EUCOM) sözcüsü Johnny Michael konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, 6’ncı filonun, Exxon Mobil’i korumak için Doğu Akdeniz’de bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu dile getirdi. Iwo Jima Amfibi Hazırlık Grubu ve 26’ncı Deniz Sefer Birliği’nin, 6’ncı Filo görev bölgesine düzenli bir program görevi üzerine gönderildiğini belirten Michael, ‘’Wasp sınıfı Amfibi USS Iwo Jima ve beraberindeki Deniz Sefer Birliği dahil Amfibi Filosu, Juniper Kobra 2018 tatbikatına katılmak üzere, 6 Mart günü İsrail’e varmıştır.” açıklamasını yaptı.

Juniper Cobra 2018’in, ABD ile İsrail arasında düzenli yapılan bir eğitim tatbikatı olduğunu vurgulayan Michael; üç hafta sürecek olan tatbikatın bilgisayar destekli füze savunma, kriz takviye, dış afet yardımı gibi eğitimler konusunda simülasyonlardan oluştuğunu belirtti. Michael, iddialarda adı geçen Harpers Ferry sınıfı diğer USS Oak Hill çıkarma gemisinin ise bölgeden ayrılarak, Romanya’nın Karadeniz’de öncülük ettiği 2018 Bahar Fırtınası Tatbikatı’na katılmak üzere, 7 Mart Çarşamba günü Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nı geçtiğini de söyledi.

ABD Donanması’ndan bir başka yetkili de iddiaları AA’ya yalanlayarak, Iwo Jima Amfibi Hazırlık Grubu gemilerinin grup halinde sevk edildiğine dikkat çekti ve bu savaş gemisi sevkiyatlarının aylar öncesinden yapılarak, genellikle 7 aylık görev süresinden oluştuğunu belirtti. İsminin saklı kalmasını isteyen yetkili, Iwo Jima grubu gemilerinin ABD’nin doğu yakasından 6 Şubat günü ayrılarak 6’ncı Filo görev bölgesine vardığını ve bu gemi grubunun İsrail ile yapılacak tatbikattan sonra bölgede kalıp kalmayacağının veya buradaki vazifesinin bulunduğu bölge komutanlığının kararına bağlı olacağını ifade ederek, “Gemilerin sevkleri hususunda, fotoğrafın geneline bakmak gerekir. Donanma ileri zamanlı programlarla çalışır. Bir Amfibi Hazırlık Grubu’nun sevki, diğer Amfibi Hazırlık Gemi Grubu ile o gemi grubunun özellikle nereye gideceği üzerinden koordine edilerek yapılır.” dedi.

Türk güvenlik kaynaklarıysa söz konusu haberleri yaptıkları açıklamayla yalanlayarak, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu yöndeki iddialarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarını belirtmişlerdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri, ENI firmasına ait Saipem 12.000 gemisini KKTC’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde bulunması sebebiyle engellerken; güvenlik kaynakları, 10’uncu parselin KKTC ve Türkiye münhasır ekonomik bölgesi dışında kaldığına dikkati çekiyor.

ABD gemilerinin Akdeniz’de, önceki yıllarda gerçekleştirilen NATO ve diğer ülkelerle ortak deniz tatbikatlarına da katıldığını belirten yetkililer, bazı haberlere konu olan bu gemilerin bölgede bulunmasının sıra dışı bir duruma işaret etmediğini vurguluyorlar.

Bunu Paylaşın