‘Panamalılar, sahip olduklarının en iyisini denize verirler’

MDN İstanbul

Andrés Gregorio Nunez

 

İstanbul Konsolosu ve Panama Bayrağı Türkiye Temsilcisi Andrés Gregorio Nunez ile yaklaşık 8 bin gemisiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Panama Bayrağı’nı, geçtiğimiz aylarda Türk Loydu ile imzaladıkları iş birliği anlaşmasını ve Panamalıların denize verdikleri değer hakkında hoş bir sohbet gerçekleştirdik

– Panama Konsolosu olarak Türkiye’ye geliş süreciniz nasıl oldu? Aynı zamanda Panama Bayrağı Türkiye Temsilcisi’siniz, denizciliğe ilginiz nereden geliyor?
Dış ilişkiler görevlerimden önce Latin Amerika ve Karayipler’deki uluslararası firmaların ticari direktörlüğünü yaptım. Bundan sonra Panama Dış İlişkileri’ne katılarak Ankara Büyükelçisi olarak atandım. Bu, yaklaşık 1 yıl sürdü ve ben her iki görevi birden aynı anda üstlendim. Ancak her ikisini birden sürdürmek oldukça zordu ve Ankara’ya yeni bir büyükelçi atandı. Ben burada, İstanbul’daki konsoloslukta kaldım; geçmişimde ticarî alanlarda tecrübem olduğu için hem konsolosluk hem de ticaret ve denizcilik işlerini bir arada yürütebiliyorum. İstanbul’a işte bu nedenlerle, hemen hemen 3 yıl önce geldim.

– Panama Bayrağı, dünyanın en büyük gemi siciline sahip, Panama Bayrağı’nı cazip kılan nedir?
Panama 3.8 milyonluk küçük bir ülke ancak dünyanın en büyük gemi siciline sahip. Bayrağımıza kayıtlı olan yaklaşık 8 bin gemi sayısıyla, Panama Bayrağı’nın 100’üncü yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘Dünyanın 1 Numaralı Gemi Sicili’ unvanıyla girmeye hak kazandık.

Dünyanın 1 numaralı sicili olmanın yanı sıra, beyaz bir bayrağız. Dünyada ve Türkiye’de çok önemli müşterilerimiz var. Ayrıca, gemilerinin Panama Bayrağı’na geçişini yaptırmak için halihazırda görüşmekte olduğumuz büyük gruplar da mevcut. Gemilerinin beyaz bir listeye sahip sicilde kayıtlı olması, gemi sahipleri açısından çok önemli bir durum. Çünkü bu onlara, uluslararası sularda güvenle ve kolaylıkla yolculuk etme olanağı ve esnekliği sağlıyor. Gemi sahipleri, beyaz bayrağın gerektirdiği bütün bu çalışmaların ve araştırmaların, kendi gemilerini daha iyi hâle getirmek için yapıldığının her gün daha fazla farkına varmaktalar. Bizi tercih etmelerinin birçok sebebi var. Birincisi, beyaz listede olmak. Bunun yanında gemilerin bizim sicilimize gelmesi için biz de onları teşvik ediyoruz. Büyük gruplar ve filolar için cazip koşullarımız ve tekliflerimiz oluyor. Aynı zamanda, tüm dünyadaki hizmet ağımızı genişletiyoruz. Dünya genelinde denizcilik işlerini de aynı zamanda yürüten 65 konsolosluğumuz mevcut; 14 teknik ofisimiz var ve hâlen açmaya da devam ediyoruz. Teknik ve diğer hizmetlerimizi yerel saatler dahilinde, Panama’daki veya başka bir ülkedeki saat farkından bağımsız olarak, ülkenin kendi ana dilinde vermekteyiz. Ayrıca, yönetim olarak sadece İstanbul’da değil, tüm dünyadaki kullanıcılarımız için, onların işlerini daha da kolaylaştıracak yeni teknolojiler ve uygulamalar geliştirmekte ve sunmaktayız. Kullanıcılarımızın tüm bu profesyonel olanaklardan hızlı bir şekilde yararlanabilmeleri onlar açısından güzel bir şey.

– Panama Bayrağı’nın faaliyetlerini de konsolosluk bünyesindeki ofisinizden yürütüyorsunuz. İstanbul’daki teknik ofisinizde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Konsolosluk bünyemizde, Panama Bayrağı altındaki gemilere ihtiyaçları olan her türlü teknik desteği ve hizmeti veren, tam donanımlı bir Segumar teknik ofisimiz de bulunuyor. Burası, global olarak Panama’yla ilgili tek noktadan hizmet verdiğimiz 3 ofisimizden biri. Burada güvenlik tasdikleri, teknik sertifikalar ve olağan denizcilik kayıtları gibi tüm işleri bir arada yürütebiliyoruz. Bu sayede sicilimize kayıtlı gemi sahiplerinin ihtiyaçlarını tek noktadan, Panama’yla aramızdaki saat farkını beklemeden; kendi teknisyenimiz, güvenlik mühendisimiz ve teknik asistanımızla, başka bir ofisin bize doküman göndermesine gerek kalmadan, hızlıca karşılayabiliyoruz. Gemiler, hafta sonlarında da çalışan teknik çalışanlarımızla, bizden 7/24 hizmet alabilmekteler. Teknik bölümümüz her zaman açık ve ulaşılabilir durumda.
Segumar’daki başmühendisimiz Panamalı, ancak onun Türk bir yardımcısı var ki kendisi aynı zamanda bir kaptan. Gemi sahibi olarak, bir sorunla karşılaştığınızda İngilizceyi kullanabiliyorsunuz ancak sorunu kendi dilinizde çözmek çok önemli. Biz de burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca, buradaki her departmanımızda bizimle birlikte çalışan Türk arkadaşlarımız var. Bu da sorunların daha iyi anlaşılmasıyla birlikte, daha iyi bir iletişim kurmamızı sağlıyor.

– Türk Loydu geçtiğimiz kasım ayında, hatta Panama Ulusal Günü’nün kutlandığı 6 Kasım’da, Panama Denizcilik İdaresi tarafından, Panama bayraklı gemilere hizmet vermek üzere yetkilendirildi. Bu bağlamda Türk Loydu’yla yürütülen ortak çalışmalar ve Panama Bayrağı’nın bundan beklentileri nelerdir?

6 Kasım 2017’den bu yana Türk Loydu’yla birlikte, bu iş birliğinden mutlu bir şekilde çalışmaktayız. Bu ortaklığın, Panama’nın Türkiye’deki denizcilik faaliyetlerini iyi yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Biz tek noktadan hizmet anlayışına inanıyoruz ve Türkiye bu açıdan denizcilik adına çok fazla şey sunabileceğimiz bir ülke olacak. İstanbul’daki konsolosluğumuzda veremediğimiz denetleme hizmetlerini, Türk Loydu aracılığıyla verebileceğiz. Dolayısıyla hem konsolosluğumuz hem de yetkilendirdiğimiz Türk Loydu vasıtasıyla, gemilerini Panama Bayrağı’na kaydettiren ve kaydettirecek olan gemi sahipleri, ihtiyaçları olan tüm çözümleri sunmamızın rahatlığını yaşayacaklar. Halihazırdaki projeler ve beklentilerle ilgili olarak bu iş birliğinden beklentilerimiz çok yüksek.

– Son olarak, Panama için ‘denizin önemi’ nedir?
Denizcilik açısından, sadece gemi siciline sahip bir ülke değiliz. Bildiğiniz gibi aynı zamanda Panama Kanalı’mız da var ve bu kanal, ülke ekonomimizin çok büyük bir gelir kaynağı durumunda. İspanyolca bir deyişle, ‘Bütün Panamalılar denizi sever’ çünkü biz denizle yaşayan bir ülkeyiz. Kanalımız, gemi sicilimiz ve bölgemizin en önemlisi olan liman altyapımız var. Tüm Panamalılar sahip olduklarının en iyisini denize verirler. Her ülkede farklı farklı sanayi dalları vardır. Eğer bir avukatsanız, deniz ve denizcilik ilginizi çok çekmeyebilir ama Panama’daysanız ilginizi çeker. Ülke ekonomimizin en büyük lokomotifi denizdir ve denizcilik, ülkemizin yaşam felsefesidir. Panamalılar denizciliği her zaman çok ciddiye almışlardır. İki sene önce Panama Kanalı’nın genişletilmesi gündeme geldi ve kanalda herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmaması için ulusal bir referandum gerçekleştirildi. Çünkü Panama’da yapılacak ve ülke ekonomisini etkileyecek olan her şeyin halka sorulması gerekiyor. Bu, her Panamalının oy vermesini gerektiren bir konuydu. Misal, kanalın yönetimi “Biz kanalın rengini değiştireceğiz” diye bir karar alacak olsa, bunu bile halka sormak durumundadır.

Bunu Paylaşın