OFAC’dan Suriye’ye petrol sevkiyatı ile ilgili tavsiye

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC, bu yılın Mart ayında Suriye’ye deniz yoluyla yapılan petrol sevkiyatı ile ilgili olarak uyarı niteliğinde bir genelge yayınladı.
Söz konusu genelgede, İran ve Rusya’dan yapılan petrol sevkiyatı da dahil olmak üzere bu tür işlemlerde rol alan kişi ve kurumların yaptırımlarla cezalandırılacağı belirtiliyor.
ABD Hazine Bakanlığının bünyesindeki OFAC’ın, Dışişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik kuvvetleriyle birlikte yayımladığı genelgenin amacının, dünya çapında Suriye’ye petrol sevkiyatı yapan taraflar için var olan riskler hakkında uyarmak olduğu belirtildi. Bu tür sevkiyatların denizcilik endüstrisinde; denizcilik şirketlerinden armatörlere, sigoratcılara ve finansal kurumlara kadar her aktör için büyük ölçüde yaptırım riski taşıdığı belirtildi.
İran ve Rusya gibi ülkelerin Suriye Hükümetine petrol sağladığının altını çizen 25 Mart tarihli genelgede bu tür teslimatların finansal transferini, lojistik ayarlamalarını ve sigorta işlemlerini kolaylaştıran kişi ve kurumların ABD yaptırımları ile hedef alınabileceği belirtildi. Genelgede ayrıca ABD’nin Suriye Hükümetine yapılan yasadışı finansal veya başka türlü desteği durdurmadaki kararlılığı vurgulandı.
Genelgede ABD’nin ve uluslararası ortaklarının Esad hükümetine verilen desteğin kırılmasındaki kararlılığı anımsatılarak, bunun bu ülke ile kurulan ekonomik ve diplomatik bağlarının normal seyrini engelleyerek yapılacağı belirtildi. Esad rejiminin kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere, birçok savaş suçu işlediğinin altı çizilen genelgede, ABD ve Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları sürdürmede kararlı olduğu da belirtildi.
OFAC’ın ayrıca açıklamanın 2018 Kasımı’nda, Suriye için İran petrolü sağlanmasında yardımcı olan İranlı ve Rus özel ve kamu şirketlerine uygulanan yaptırımlar hatırlatıldı. İran petrolünün Suriye’ye atılmasının; Hizbullah, Hamas ve İslami Devrimci Qods Gücü gibi birçok terörist gruba milyonlarca dolarlık gelir yarattığı belirtildi.

Listedeki şirketler
ABD Hazine Bakanlığı 2018 Eylül’ünde Suriye hükümeti için finansal işlemleri, silah ve yakıt sevkiyatını kolaylaştırdığını söylediği 4 kişiye ve 5 kuruluşa yaptırım uygulamasını onayladı.
Bu kararla, yaptırım uygulanan kişiler ve şirketler arasında; Muhammad al-Qatirji ve şirketi Qatirji Company ile Abar Petroleum Service SAL (Abar Petroleum), Adnan Al-Ali, Sonex Investments Ltd. (Sonex Investments), Nasco Polymers & Chemicals (Nasco Polymers) ve Fadi Nasser yer alıyordu.

Bunu Paylaşın