Lüks yatlarda bulunması gereken teknolojik eğlence önerileri

MDN İstanbul

Zamanımızın yüksek kaliteli ve kişiye özel teknolojik sistemlerine rağbet büyük. Filmleri aksiyonun tam ortasındaymışsınız gibi izlemek, konser kalitesinde müzik dinlemek gibi eğlenceye yönelik sistemlerse günümüzün yüksek teknolojisiyle artık daha keyifli bir hâl almış durumda. Ultra lüks ürünlerin tasarımcıları ve üreticileri, her şeyi sadece size özel olarak hayata geçirebiliyorlar ki bu, sizin açınızdan nelerin önemli olduğunu keşfetmek için geniş bir hayal dünyasına ve detaylı bir düşünce yapısına sahip olmalarını gerektiriyor. Bu nedenle, tekne sahiplerinin veya satın almaya niyetlenenlerin yatlarını ne amaçla ve nasıl kullanacaklarını, teknelerinde kimlerin yaşayacağını ve nelerden hoşlandıklarını anlamak için araştırmalar yapıyorlar. İşte yat üreticilerinin tecrübeleriyle sabit, lüks yatların olmazsa olmazı teknolojik eğlence sistemlerine birkaç öneri.
– Film izlemek:
Teknelerde en sık yapılan aktivitelerin başında, bir toplulukla birlikte film ya da spor müsabakası izlemek geliyor. Bunu daha heyecanlı ve özel hâle getirmek için 4K ekranlar veya 4K projektörler öneriliyor. Bunun yanında, çoğu kez dünyanın bol güneşli bölgelerinde bulunacağınız göz önünde tutulursa, yeterince parlak ve iyi bir kontrasta sahip bir ekrana ihtiyacınız olacağını söyleyebiliriz. İyi bir görüntünün yanına ekleyeceğiniz 3D ses sistemi, izleyeceğiniz filmin sizi kendi içine almasını sağlayacaktır. Bulunduğunuz ortamın etrafına yerleştirilen 11’den fazla hoparlörün verdiği ses sizi sarıp sarmalayacak. Bunun ne kadar müthiş bir deneyim olduğunu ancak yaşayarak anlayabilirsiniz. Bu türdeki hoparlörlerin montajı dikkatli bir planlama ve kalibrasyon gerektirdiğinden; böyle bir sistemi isteyip istemediğinize en baştan karar vermeniz, tasarımcı ekibin teknenizi bu isteğinizi erkenden hesaba katarak tasarlamasını sağlayacaktır.
– Güverte partisi:
Çok özel bir partiye kendi teknenizde ev sahipliği yapmaya ne dersiniz? Işık, ses, özel efekt; her şey mümkün. Ancak dış mekanlarda verilen davetlerde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, yeterli miktardaki ses basıncının elde edilememesi. Bu husus için, teknenizin tipine ve müzik tercihlerine göre çok sayıda çözüm bulunuyor. Ayrıca, kalıcı bir kurulum mu yoksa kolayca kurulup sökülebilen bir sistem mi olacağına karar vermelisiniz. İşin püf noktası, mevcut olan alanla yaratmak istediğiniz etkinin arasında uyumlu bir denge kurmanızdır.
– Bilgi-eğlence:
Eğlendirici bilgilendirme veya kısaca ‘bilgi-eğlence’ çözümleri, lüks yatların kesinlikle sahip olması gereken sistemlerden. Gideceğiniz yeri daha keyifli bir şekilde araştırmanızı ve daha eğlenceli planlar yapmanızı sağlıyorlar. Restoranlar, özel yerler, hatta spor aktivitelerine hazırlanmanız için hava ve deniz suyu durumları hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Bu sistemler sayesinde; güzergahınızı dijital ortamda incelemek, varış zamanını görüntülemek, günün menüsünü okumak hem size hem de misafirlerinize farklı bir ayrıcalık sunacaktır. Tüm bunlar için halihazırda var olan veya kişilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen sistemlerden birini tercih etmeniz yeterli.
– İnteraktif görüntü
duvarları:

İstediğiniz ürünler veya özellikler bazen halihazırda bulunmayabiliyorlar ancak, tekne tasarımcıları onları mümkün kılmak için çalışmayı oldukça çok seviyorlar. Tekne imalatçıları, yukarıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuza benzer birçok fonu ve özel ortamı müşterileri için gerçeğe dönüştürebiliyor. Siz de teknenizde interaktif bilgi ekranlarınız, oyunlarınız ve hatta sanat eserleriniz için size özel görüntü duvarlarına sahip olabilirsiniz. Ayrıca bunların asansörlerde veya dış mekanların önlerinde LED’li cepheler olarak uygulanması da mümkün. Günümüzde bazı yatların makine odalarının koridorlarında kullanılan interaktif bilgi sistemlerinin örnekleri bile bulunuyor.
– Wi-Fi ve denizde
internet bağlantısı:

Çevrimiçi olmak günümüzde öyle normal ki aksi durumu düşünemiyorsunuz bile. iTunes ve Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan içerik sağlayıcılarını tercih eden insanların sayısı günbegün artıyor. Ancak yatlarda, evinizdeki kadar güçlü bir internet bağlantısının bulunması o kadar da basit bir şey değil. Kıyıya yakın kalmanızla açık denizde seyretmenizin arasında kalan bağlantı seçenekleri oldukça farklı. Teknenizden ne kadar dışarı çıktığınızla da oldukça alakalı çünkü internetiniz için gerekli cihazların, bağlanacakları uyduların ve kulelerinin sayılarıyla konumlarını doğru olarak tespit etmeleri gerekiyor. Hatta daha bakir yerlere seyahat eden kaşifler için daha spesifik birtakım gereksinimlerin karşılanması elzem. Örneğin, eğer kutuplara yolculuk yapacaksanız, C-bandına ihtiyacınız var. Bir de bant genişlikleri için değişik bölgelerde farklı bağlantılar söz konusu olacaktır.
Hangi eğlence seçeneğini tercih ederseniz edin, elbette ki her cihazın düzgün bir şekilde çalışmasını arzu edeceksiniz. Teknoloji çok çabuk ilerlediği için, her şeyi bilen insanları teknede bulundurmak zor bir iş. Bu konuda hizmet veren şirketler size yedek parça, yazılım, uzaktan teknik destek ve bunun gibi birçok konuda yardımcı olabilirler. Özellikle büyük bir hevesle kiraladığınız bir yatın keyfini çıkarıyorsanız, aksaklık süresinin daha fazla maliyet demek olduğunu bilirsiniz.
Bunu Paylaşın