Kerim Kalafatoğlu: Tersaneler dış pazarda devlet desteğiyle görücüye çıkmalı

MDN İstanbul

Kerim Kalafatoğlu

 

ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, yeni tersaneler açmak yerine, ihracat pazarı yaratılmasının daha önemli olduğunu dile getirerek; Türk gemi inşa sanayisinin altyapı ve personel potansiyeli ile güçlü olduğuna inandığını belirtti

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizcilik ve gemi inşa sanayinin daha üst seviyede olması gerektiği inancındayım. Tabi ki üzülmenin gelişmemize bir faydası yok. 90’lı yılların sonundan itibaren başlayan ve 2000’li yıllarda giderek artan devlet desteği, teşvikler ve özel sektör yatırımları ile halihazırda gelinen nokta oldukça iyi bir seviyedir. Ancak yeterli değildir. Özel tersanelerin özellikle dış pazarlarda, hele hele ilk kez giriş yapılması hedeflenen bir ülkede, yanında devlet himayesi ve desteği ile görücüye çıkması fikrimce elzemdir. Bugün, Avrupalı birçok tersane, kayıtlı bulunduğu ülkenin hükümetinin desteği ile dünyanın farklı kıtalarında boy göstermekte. Hatta birçok durumda devletin himaye sağlamasının yanı sıra, tersanenin potansiyel müşterilerine devletlerarası finans desteği sağlamaya kadar varan fırsatlar sunulmakta. Bunun yanı sıra, özel tersanelerin de ülke ve son kullanıcı ayrımı gözetmeksizin, yüksek kaliteden hiç taviz vermeden, her girdikleri ülkede önce güven inşa ederek yollarına devam etmeleri gerekmektedir. Bu da özetle, tersanelerin uzun ufuklu, geniş vizyonlu planlar yapmaları ve asıl olanın gemi satmak değil, sürdürülebilir ihracat olduğunu özümsemeleri gerekliliklerini doğuruyor.

Halihazırda yeni tersanelerden ziyade yeni ihracat pazarları yaratılması gerektiği kanaatindeyim. Türk gemi inşa sanayisinin altyapı ve personel potansiyeli ile zaten güçlü olduğuna inanıyorum. 2007 öncesinde dünyada sahip olduğumuz pazar payına yeniden ulaşabilirsek yeni tersaneler kendiliğinden oluşacaktır. Mevcut tersanelerin birçoğunun yeni yatırımlar için gücü yetersiz veya fazla muhafazakârlar. Hak vermemek elde değil elbette. Dünya genelindeki gizli resesyon ile birlikte gelen acımasız rekabet ortamı, yatırımcılarımızı daha da temkinli olmaya zorluyor. Yat sektöründe ise durum daha da acı maalesef.

ARES Tersanesi olarak, 2017 yılı içinde Katar İçişleri Bakanlığı bağlısı Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 5 adet 34m ARES 110 HERCULES ve 3 adet 24m boyunda ARES 75 HERCULES Süratli Karakol Botlarından oluşan toplam 8 gemilik bir ihracat gerçekleştirdik. Çalışan sayımız alt yükleniciler hariç kadrolu 300 kişiye ulaştı. Alüminyum ve çelik gövdeli gemi inşa kapasitemizi artırmak için Antalya Serbest Bölge’de konuşlu üretim tesisi sayımızı, 3’ten 4’e çıkarmayı planladık. Nitekim 2018 yılının hemen başında yer tahsisimizi yaptık ve 4’üncü tesisimizin inşasına başladık.

Katar İçişleri Bakanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında 17 gemilik proje halen devam ediyor. Ağustos 2018 ayı sonuna kadar kalan 4 geminin teslimatını tamamlamayı planlıyoruz. Tabi bu proje kapsamında Ocak 2018 ayında imzaladığımız yeni bir sözleşme gereğince silah ve elektronik sistemlerin entegrasyonuna başlıyoruz. Aynı kapsamda 34m ve 48m boylu karakol gemilerinin üzerinde konuşlandırılmak üzere ARES 24 HARPOON ‘interseptor’ botların inşasına başladık. 14 adet üretilecek bu botları da bir yıl içinde teslim etmeyi planlıyoruz.

DIMDEX Fuarı’nda imzalanan yeni sözleşme ile 3 adet 48m boyunda ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemisi ve 6 adet 24m boyunda ARES 80 SAT Özel Kuvvetler Destek Botu’nun inşa hazırlıklarına da başladık. ARES 80 SAT gerek tasarımı gerekse kullanım konsepti olarak özel üretime sahip bir bot. Alüminyum gövdeli ve 50 deniz mili gibi çok yüksek sürat seviyelerine ulaşabilen botlar, Katar Başbakanlığı bağlısı iç güvenlik biriminin kullanımında hizmete girecekler. Elbette bu yeni platformlarda da milli silah sistemleri üreticimiz ASELSAN ile birlikte çalışıyoruz.

En uygun maliyet, en hızlı teslimat, en yüksek kalitede ve ileri teknoloji standartlarında malzeme ve işçilikle yapılan üretim, elbette her tersanenin hatta hemen her sektördeki firmanın iddiası ve hedefidir. Bu faktörler uygun şekilde yönetilmediği takdirde zaten varolmak mümkün değildir. Bütün bu faktörlerin yanında ve hatta daha da öte,  ARES Tersanesi olarak gemi inşa sektörüne yeni ve farklı bir bakış açısı kattığımıza inanıyorum. Vizyonumuz en iyi gemileri üretmekle sınırlı değil; biz müşterilerimize de kendileriyle birlikte bir vizyon çizmeyi hedefliyoruz. Şöyle ki, müşterilerimizin ihtiyaçlarını dinliyoruz, isteklerine değer veriyoruz ve hiçbir zaman karşılarına hazır bir platformla çıkıp onları ikna etmeye çalışmıyoruz. Operasyonel ihtiyaçlarını karşılıklı değerlendiriyor, en uygun çözümü ile teknik özellikleri birlikte belirliyoruz. Yani, halihazırda birçok ülkede devlet kurumlarına ihale dosyalarının hazırlanması aşamalarında hatırı sayılır tutarlarda fatura edilen danışmanlık hizmetini, bedelsiz ve memnuniyetle veriyoruz. Bu noktada müşterilerimizin de bizi yönlendirdiği hususlar elbette oluyor. Böylelikle tam bir kazan-kazan çözümü sağlıyoruz. Tabiri caizse ceketi müşterimize özel dikiyoruz, askıdan alıp üzerine uydurmaya çalışmıyoruz. Bu anlayışımızı “tailor made solutions” olarak tanımladık; dolayısıyla bizim raftan alıp müşterimize vereceğimiz hazır bir ürünümüz yok. Ancak gururla ifade ediyorum, kendilerine sunabileceğimiz sayısız çözümümüz var. Elbette ki müşteri odaklı çözümler üretmek emek yoğun bir tasarım faaliyetleri zinciri gerektiriyor. Ancak genç ve dinamik tasarım ekibimizle biz bu stratejimizi sürdürmeyi ve müşterilerimizle birlikte kendilerine en uygun çözümleri sunmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Bununla birlikte ARES, dünyada Entegre Lojistik Destek alanında müşterilerinin tüm isteklerini dış kaynaklı destek almadan karşılayabilen sayılı tersanelerden biridir. ELD departmanımız, etkinliği ve formasyonu kalite belgesiyle tescil edilmiş bir departmandır. Lojistik destek faaliyetlerimizi botların henüz tasarım aşamasında planlamaya başlıyor ve teslimatla birlikte fiilen uygulamaya geçiyoruz. Şöyle ki, her seviyede kullanım ve bakım/onarım kılavuzları, yedek parça, test/ölçü aletleri, bakım planlama ve gereksinimlerini müşterinin bakım konseptine uygun olarak sözleşmede yer alsa da almasa da zaten çalışıyoruz. ELD, bizim dizayn spiralimizin değişmez parçalarından biri. Dolayısıyla, hangi bölgede ne tip bot üretip teslim ettiğimizin çok büyük bir önemi yok bizim için. Her türlü coğrafyada ve şartta lojistik destek sağlamaya hazır vaziyette ürün teslimatı yapıyoruz.

Bunu Paylaşın