Kayıp denizaltı ARA San Juan soruşturmasında rüşvet şüphesi

MDN İstanbul

Arjantin polisi, 15 Kasım 2017 tarihinde Patagonya açıklarında radardan kaybolan ARA San Juan denizaltısı için yürütülen soruşturma kapsamında, Arjantin Deniz Kuvvetleri’nin genel merkezinde ve Alman yüklenici firma Ferrostaal’in Buenos Aires şubesinde arama yaptı. Alman ulusal radyo kanalı BR aralık ayı başında yaptığı bir haberde, Ferrostaal ile batarya üreticisi EnerSys-Hawker firmalarının, San Juan’ın 2011 yılında yapılan bakımı kapsamındaki 6 milyon dolarlık yeni batarya hücresi sözleşmesi için rüşvet vermiş olabileceklerini belirtmişti. Almanya’daki yolsuzluğa karşı mücadele ekiplerinin, denizaltının sözleşmeleriyle ilgili olarak kayıt dışı herhangi bir ödemenin yapılıp yapılmadığına dair inceleme başlattıkları da alınan duyumlar arasında.

DPA’ya göre Ferrostaal ve EnerSys-Hawker yeni bataryalar yerine, onarımın daha uygun maliyetli olması açısından, Arjantin Deniz Kuvvetleri’ne yeni batarya hücreleri teklifinde bulundu. Arjantinli bir meclis üyesi, bu firmaların tedarik ettiği parçaların kalitelerinin belirsiz olduğunu savundu. BR’ye konuşan Arjantin Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cornelia Schmidt-Liermann, “Değiştirilmiş olan bataryaların kısmen veya tamamıyla, olmaları gereken kalitede olmadıklarına dair şüphe duymaktayız. Bu parçaların menşeilerini, Almanya’dan mı yoksa başka bir ülkeden mi gelmiş olduklarını bilmemekteyiz. Bu nedenle, hangi uzmanların orada olduklarını ve imza attıklarını öğrenmeyi istiyoruz,” diye konuştu.

ARA San Juan’ın kaybolduğu gün, havalandırma sistemine su girmesinden hemen sonra, denizaltının kaptanı bataryalarda kısa devre oluştuğunu ve yangın çıktığını rapor etmiş; ancak daha sonraki bir mesajıyla, sorunun çözüldüğünü bildirmişti.

Ferrostaal rüşvet iddialarını reddetti ve Ferrostaal Argentina’daki hisselerini geçtiğimiz sene satarak, ilgili iş kolundan çekildiğini belirtti. EnerSys-Hawker ise BR’nin konuyla ilgili sorunlarına cevap vermedi. Denizaltının asıl üreticisi olan ThyssenKrupp Marine Systems de onarım projesinde yer almadığını ve konuyla hiç ilişkisinin bulunmadığını açıkladı.

San Juan’ın 44 kişilik mürettabatını kurtarma çalışmaları, maksimum hayatta kalma süresinin dolduğu 30 Kasım’da sonlandırılmıştı. Denizaltının yerini tespit etmek için yapılan çalışmalarsa hâlen devam ediyor.

16 Aralık tarihinde, Arjantin Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Marcelo Eduardo Hipolito Srur görevinden alınmıştı ki bu, San Juan’ın kaybolmasından hemen sonra açıklanan ilk disiplin müeyyidesi olmuştu. Arjantin Hükûmeti, Amiral Srur’un görevinden alınmasıyla ilgili olarak herhangi bir sebep göstermemişti.

Bunu Paylaşın