Kanun nedeniyle bunkerde ‘kan kaybı’ yaşanıyor

MDN İstanbul

Aralık ayının son haftasında Çevre Kanunu’nda yapılan değişik neticesinde; gemiler yakıt ikmali sırasında yaşanan sızıntılar için uygulanan cezai işlemlerde denizi kirlettiği oran ile değil, tonaj bazındaki kapasitelerine göre değerlendirilecekler.

Mevcut düzenleme sektörde geniş bir yankı uyandırırken; İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 7 Şubat’ta gerçekleştirilen Olağan Meclis Toplantısı’nda söz alan Gemi Akaryakıt ve İkmal Sağlama Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, cezalar nedeniyle yakıt ikmalinde gerileme olacağına dikkat çekti. Muhtaroğlu, yaşanan çevre cezalarından dolayı geniş bir filoya sahip olan müşterinin kaybedildiğini belirterek, ”Firmaya yaşadığı çok küçük bir sızıntıdan dolayı 2 milyon 750 bin lira ceza kesildi. Bu firmanın filosu, her yıl 8 ila 10 milyon dolar civarında bir döviz bırakırdı. Kesilen ceza sonrasında kesin karar verdiler ve artık Türkiye’den yakıt almayacaklar. Biz, bir taraftan 12 bin 500 gemi burada durup yakıt alıyor, kumanya alıyor, Türkiye ikmal merkezi olsun diyoruz; bir taraftan da ceza oranlarını artıyoruz” dedi.

Çevre cezaları devletimizin gündemine girdi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise, Çevre Kanunu ile ilgili yapılan değişlikle ilgili sorunları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda gündeme getirdiğini dile getirerek,”Çevre cezaları konusu devletimizin gündemine girdi. Çevre emniyeti ve çevre duyarlılığını kaybetmeden makul bir orta yol bulacağız ümidindeyim” açıklamasını yaptı. Şura’da yaptığı sunumdaki bir örneğe ilişkin bilgi veren Kıran,”Yolcu gemisinden 1 litrelik bir kirlilik denize aksa, büyüklüğü nedeni ile ödeyeceği ceza 4 milyon 676 bin lira. Öbür tarafta bir petrol tankerinden 1 litrelik bir petrol denize sızarsa, boyutu nedeni ile ödeyeceği ceza 1 milyon 577 bin lira” dedi.

Bunu Paylaşın