İran’dan Trump’a petrol ihracatı uyarısı

MDN İstanbul

Donald Trump – Hassan Rouhani

İran’ın lideri Hassan Rouhani, ABD’li mevkidaşı Donald Trump’ı, İran’ın petrol ihracatını tehdit etmemesi için uyararak; ülkesinin ezeli düşmanlarından Suudi Arabistan da dahil olmak üzere, tüm komşu ülkelerle aralarındaki ilişkileri güçlendirme çağrısında bulundu.

Trump, bilindiği üzere, İran’ın petrol satışlarını baskılamak amacıyla, ürettiği petrolün büyük bir kısmını Hürmüz Boğazı’ndan ihraç eden bu ülkeye karşı uyguladığı yaptırımları yeniden yürürlüğe koyuyor. Basra Körfezi’nin girişindeki bir dargeçit olan Hürmüz, deniz ticaretiyle taşınan tüm ham petrolün ve petrol ürünlerinin yaklaşık yüzde 30’unun nakliyesini gerçekleştiren gemilerin geçtiği, önemli bir su yolu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Suudi Arabistan gibi üye diğer ülkeleri de, ham petrol ihracatlarının büyük bir kısmını Hürmüz Boğazı yoluyla gerçekleştiriyorlar.

Yarı-resmi bir haber kuruluşu olan Iranian Students’s News ajansı kaynaklı bir habere göre Rouhani, geçtiğimiz ayın ortalarında Tahran’daki bir konuşması esnasında, ülkesinin Basra Körfezi’ndeki Suudi Arabistan ve Bahreyn de dahil Arap komşularıyla ikili ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine dair beyanatta bulundu. Ancak aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın hâlen daha “politik tavrını değiştirmesi, inatçılığı bırakması ve ikili ilişki içerisine girme hevesini göstermesi” gerektiğinin de altını çizdi. Konuşmasına ABD’yi Tahran’a karşı düşmanca politikaları nedeniyle uyararak devam eden Rouhani, ülkesiyle girilecek savaşın ‘tüm savaşların anası’ olacağını söyledi.

Rouhani, ülkesinin, ham petrolün Hürmüz Boğazı’ndan deniz yoluyla nakliyesine karşı alternatif yolları olduğunu da savundu. “İran’ın petrol ihracatını engelleyebileceğini zanneden hiç kimse politikadan anlamıyor demektir. Bizim birçok boğaz yolumuz var ve Hürmüz bunlardan sadece biri,” diye konuşan Rouhani, diğer ‘boğaz yolları’yla ilgili olarak bir atıfta veya detaylı yorumda bulunmayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Bay Trump! Bizler, tüm tarih boyunca bu bölge sularının ve deniz yollarının güvenliğini koruyan dürüst insanlarız. Aslanın kuyruğuyla oynamaya kalkma, pişman olursun.”

İran’ın ulusal ajansıyla bağlantılı Young Journalists Club’ın geçtiğimiz ayın başlarında bildirdiğine göre, Tahran merkezli Sarollah Devrim Muhafızları (Sarollah Revolutionary Guards) Komutan Yardımcısı Esmail Kowsari de ABD’nin öncelikle kendi petrol ihracatına son vermesi hâlinde, Hürmüz Boğazı’ndan petrol nakliyatı yapmaktan vazgeçeceklerini söylemişti. Dini Lider Ayetullah Ali Khamenei de Rouhani’nin hemen ardından, ülkesinin petrol ihracatının engellenmesi durumunda, İran’ın Körfez’deki tüm petrol ihracatını bloke edebileceğine dair yaptığı açıklamayı destekleyen beyanatlarda bulundu.

İran ve Avrupa Birliği, İran’a karşı yaptırımların, ülkenin nükleer programından vazgeçmesi koşuluyla kaldırılması temeline dayanan 2015 Uzlaşması’nın devam etmesi için çalışıyorlar. Ancak Trump, bu uluslararası anlaşmadan geri çekildiğini açıklayarak, Amerikan ambargosunu yeniden yürürlüğe koyuyor. Rouhani bu açıklamalarını, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Khamenei’nin Amerika’yla görüşmenin bir işe yaramayacağını söylemesinden bir gün sonra yaptı.

Bunu Paylaşın