İran ve Katar krize karşı iş birliği yolları arıyor

MDN İstanbul

İran, ABD tarafından uygulanmakta olan ve İran’ın denizcilik, liman ve gemi inşa sektörlerini etkileyen yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte oluşan kayıplarını telafi edecek yeni yollar bulmak için çalışmalara başladı. İran, Katar’ın Hamad Limanı ile İran’ın Buşehr Limanı arasındaki denizcilik ilişkilerini geliştirilmek üzere Katar’la bir araya geldi. İran Limanlar ve Denizcilik Örgütü (Iranian Ports and Maritime Organization – PMO) tarafından yapılan açıklamada; İran’ın Buşehr Limanı ile Katar’ın Hamad Limanı aralarındaki denizcilik ilişkilerinin ve bu yolla ticari iş birliğinin geliştirilmek istendiği belirtildi.

PMO Müdür Yardımcısı Hadi Hagh Shenas, halihazırdaki birtakım yaptırımlar nedeniyle ticari ilişkilerini çeşitlendirerek geliştirmek zorunda olan iki ülkenin temsilcilerinin karşılıklı görüştüklerini açıkladı.

Körfezde yaşanan kriz, Hamad Limanı’nın; Umman’daki Sohar ve Salalah limanları, Türkiye’deki Derince Limanı, Pakistan’daki Karaçi Limanı ve Hindistan’daki Mundra ile Nhava Sheva limanları dahil olmak üzere; diğer bölgelerdeki limanlarla olan ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemli bir rol oynadı. PMO da buna paralel olarak Katar’a, ithalat ve ihracatını İran’daki Buşehr Limanı’yla Katar’daki Hamad Limanı’nın arasında direkt olarak yapması için teklifte bulundu. Shenas ayrıca Buşehr Limanı’nın, Türkiye’den Katar’a giden ithalat ürünleri için bir aktarma merkezi olarak hizmet verebileceğini de ekledi.

İran’daki National Iranian Oil Company (NIOC), Naftiran Intertrade Company (NICO), National Iranian Tanker Company (NITC), Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL) ve South Shipping Line Iran ve iştirakleri, bu yaptırımlardan doğrudan etkilenecek olan şirketler arasında.

Katar; çevresindeki ülkelerle Haziran 2017’de diplomatik açıdan ters düşmesinden sonra; Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır’ın aralarında bulunduğu ve kendisine yönelik saldırgan politikalar sergileyen komşularına karşı üstün gelmek amacıyla, yeni birtakım denizcilik hizmetlerini devreye sokmuştu. Katar bununla birlikte, Çin’den ve Umman’dan direkt olarak ithalat yapmaya başladı ki ithal ürünlerini daha öncesinde Dubai’den aktarma yaptırarak getirmekteydi.

ABD ile iş ilişkileri içerisinde bulunan veya Amerikan dolarıyla ticaret yapmakta olan şirketler, ABD pazarındaki olası pay kayıplarını kendi başlarına karşılayamayacakları için, genellikle çareyi İran’la mevcut ilişkileri kesmekte buluyorlar. CMA CGM, Maersk ve MSC gibi denizcilik devleri, ABD’yle ticari faaliyetlerini sürdürebilmek için, İran’a karşı yaklaşımlarını gözden geçirmek ve bu ülkeyle bağlarını koparmak zorunda kalmışlardı.

Bunu Paylaşın