IMO’nun gündeminde ‘gemilerin yol açtığı gürültü kirliliği’ var

MDN İstanbul

ABS Türkiye tarafından çevresel uyum konulu ‘Environmental Compliance: Getting to a Decision’ semineri düzenlendi. Seminerde ABS İş Geliştirme Müdürü Stamatis Fradelos katılımcılara sunum yaparak sonrasında sunumlarla ilgili soruları cevaplandırdı.
Seminerin açış konuşmasını yapan ABS Türkiye Müdürü Seyfettin Tatlı, IMO’nun, gemilerin çevreye olan etkilerini mercek altına aldığını belirterek, “2020’den sonra egzoz gazı devir dayimi, egzoz temizleyicileri yani scrubber, katalitik indirgeme gibi kirliliği azaltmaya yönelik teknolojilerin kullanılması, çevre ile ilgili düzenlemelerin bazıları, IMO kuralları çerçevesinde sıkı denetim altında olacak” dedi. Denizlerde gürültü kirliliği üzerine IMO tarafından bir takım çalışmaların gündemde olduğuna işaret eden Tatlı, “Deniz kirliliği dışında IMO’nun gündeminde olan diğer bir konu da denizlerde ses ve gürültü kirliliği. Bu kapsamda IMO, gemilerinden çıkan sesin deniz canlıları üzerindeki etkisine yönelik çalışmalara start verdi” şeklinde konuştu.
IMO’nun yürüttüğü, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ilişkin çalışmaların denizcilik sektöründe temel değişikliklere neden olacağını ifade eden Tatlı, “2020 ve sonrasında enerji verimliliği, çevre dostu ve yeşil gemi, yeşil liman projelerinin küresel alanda rekabeti artıracağı görüşündeyim” dedi. Sektörün 10 yıl içinde çevre konuları dışında başlıca gündeminin Ar-Ge olduğuna dikkat çeken Tatlı, “Bunun içi LNG ile çalışan çok fonksiyonlu sevk sistemleri ve malzemeler açısından düşük enerjili otonom insansız gemilerin geleceğin yeni gemilerin olacağı gündemde” diye konuştu. Otonom gemilere ilişkin Rolls Royce ve Google arasında bir anlaşma yapıldığını belirten Tatlı, Norveç’te de bu konuda çalışmalar yapıldığını dile getirdi.
Diğer taraftan gemilerden yayılan sera gazı emisyonun globaldeki oranının yüzde 3,5 olduğu bilgisini veren Tatlı, bu rakamın fabrikalara kıyasla çok düşük olduğunu söyledi. Öte yandan petrol fiyatlarındaki artışın devam edeceği tahmininde bulunan Tatlı, “Deniz piyasalarında 2020 yılında enerji gemilerine olan talep artacak. Kapasitesi artırılmış hibrit tarzı gemilerin gelecekte denizlerin hakimi olacağını ön görüyoruz. Bunları 10-15 sene öncesinde konuşamıyorduk. Ama şimdi belki de 10 sene sonra fosil yakıt kullanımı bile çok az seviyelerde olacak diyebiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Tarihi İpek Yolu projesinin deniz taşımacılığı üzerinde olumlu bir etki yaratacağına işaret eden Tatlı, “Bu tarz projelerle yeni limanların oluşması sektörde olumlu bir etki yaratacaktır” dedi.
Bunu Paylaşın