İkinci el makinada ilk çift-yakıt dönüşümü gerçekleştirildi

MDN İstanbul

Yüksek hızlı ikinci el bir makinenin çift yakıta dönüşümü ile ilgili yapılan testler başarıyla sonuçlandı. Norveçli deniz taşımacılığı şirketi Fred Olsen S.A. öncülüğündeki bir konsorsiyum tarafından yapılan çalışmada, Caterpillar 3618 makinede yapılan bir dizi testlerin ardından ikinci el makinenin çift yakıta dönüşümü gerçekleşti. Fred Olsen şirketi, çift yakıt teknolojileri konusunda uzman Heinzmann ile motor tertibatı geliştirme konusunda deneyimli AVL firmasını da motor tasarımı, simülasyon, test yatağı planlamalarının yanı sıra performans ve emisyon gelişimini gerçekleştirmesi için görevlendirdi. GAINN4SHIP programının parçası olan çift yakıt projesi Avrupa komisyonu tarafından da destekleniyor.

Denizcilik uygulamalarında LNG kullanımı, işletme maliyetleri ve emisyon azaltımı açısından büyük bir potansiyel sunmasından dolayı giderek yaygınlaşıyor. Çift yakıtlı dizel motorlar, yüksek karışım oranları sağlandığında emisyonları önemli ölçüde azaltıyor. İstenilen emisyon standardına bağlı olarak pahalı ve yetersiz egzoz muamele sistemleri gereksiz hale gelebilir veya uygulama maliyetleri önemli ölçüde düşebilir. Ortaya çıkan motor performansı, gaz motorlarıyla karşılaştırılabilir. Bu bağlamda, Norveçli Fred. Olsen S.A., taşıma filosundaki feribotlardan Bencomo Express’in çift yakıt sistemine geçmesi için Heinzmann’ın deniz motorları için önerdiği retrofit çözümlerini tercih etti. Kapsamlı testler sırasında performans, emisyon ve güvenilirlik testleri AVL tarafından başarıyla uygulandı ve ardından DNV-GL onay testi gerçekleştirildi. Çift yakıt ile çalışma sırasında yakıt tüketimi belirgin bir şekilde azalırken motor verimliliği arttı. Yüzde 90 LNG yüzde 10 MGO dönüşüm oranı incelendiğinde emisyon salınımlarında yüzde 30 CO2, yüzde 50 NOx ve yüzde 90 SOx azalma görüldü.

Çift yakıt sistemine dönüşüm, dizel enjeksiyon sistemi değiştirilmeden yapıldı. Bu gerektiğinde, herhangi bir zamanda sınırsız dizel operasyonu yapılmasına izin veriyor. Etkin çok noktalı gaz kabul sistemi, uygun maliyetli bir “ek” çözüm olarak kuruluyor ve çift duvarlı konfigürasyonda tip onaylı bileşenlere dayanıyor.

Çift yakıtlı sistem, Heinzmann’ın MVC 01-24 EFI kontrolörünün en son sürümü tarafından çalıştırılırken, özel olarak geliştirilen çift cidarlı MEGASOL 200 II gaz giriş valfleri devreye alınıyor. Bu, herhangi bir uygulama için mümkün olan en iyi uyumun sağlanması için çok esnek bir sistem konfigürasyonu sunuyor.

2018 yılının başında Bencomo Express gemisinin 4 motorunun da LNG’ye geçmesi bekleniyor. Ayrıca Fred Olsen firmasının diğer gemileri için de çift yakıt sistemine dönüşüm planlama aşamasında olduğu belirtiliyor.

Bunu Paylaşın