Gemi üzeri helikopter platformlarında yerli ve milli dönem başladı

MDN İstanbul


Savunma Sanayii Başkanlığı’nın himayesinde, Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü için inşa edilen ve yapımı İstanbul Tersanesi’nde tamamlanarak geçtiğimiz yıl göreve başlayan ORUÇ REİS (SİSMİK) Milli Araştırma Gemisi’nin HELİPORT’u faaliyete başladı.MTA ORUÇ REİS’in üstün kabiliyetlerine eklenen ve kendi sınıfının ilk ve tek örneği olma özelliğine sahip HELİPORT’un dizayn ve yerleştirme faaliyetleri, özellikle savunma sanayi projelerindeki başarılı heliport çalışmalarıyla adından söz ettiren HeliPLAT ile Seft Dizayn Grubu ortak çalışmasıyla yapıldı. MTA ORUÇ REİS’in HELİPORT’u; Görsel İniş Destek Sistemi, Stabilize Süzülüş Hattı (GPI) ve Horizon Referans Bar (HRS) ile güvenli iniş-kalkış için bir üst sınıfa yükseltildi. Bu sayede personel ve malzeme nakli gece, gündüz ve ağır deniz şartlarında güvenli bir şekilde yapılabiliyor.

Kendi gemilerimiz üzerindeki helikopter platformlarını denetleme, inceleme ve işletme ruhsatı, Mayıs 2017 itibarıyla Resmi Gazete’de yayınlanan yönerge ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilebilir hâle gelmişti. MTA ORUÇ REİS’in ruhsatlandırma faaliyetleri de bu yönerge sonucunda 10 Ağustos 2018 tarihinde onaylandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından MTA ORUÇ REİS’in HELİPORT’una verilen bu ruhsat ile heliport ruhsatlandırma faaliyetleri millileşti ve yaygınlaştı. MTA ORUÇ REİS’in ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait Nene Hatun adlı Acil Durum Müdahale Gemisi de yerli ruhsatın sahibi oldu.

MTA ORUÇ REİS
Boyu 86, genişliği 22 metre olan MTA ORUÇ REİS, yakıt ve su depolarıyla erzak depoları tam dolu şekilde göreve çıktığında 35 gün boyunca denizde kalabiliyor. Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide, 28’i araştırmacı, 27’si gemi adamı olmak üzere 55 personel görev alıyor. MTA ORUÇ REİS gemisiyle; deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinliğe kadar jeolojik yapıların görüntülenmesi, uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) ile de bin 500 metre derinliğindeki deniz tabanının izlenmesi ve analizlerin anında yapılabilmesi mümkün olacak.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın