Fransız CMA CGM, Alman Hapag-Lloyd’la birleşmek için nabız yokladı

MDN İstanbul

Reuters’ın duyurduğu habere göre, dünyanın üçüncü en büyük deniz taşımacılık şirketi olan Fransa merkezli CMA CGM’nin, olası bir birleşmenin araştırılması vasıtasıyla, Alman rakibi Hapag-Lloyd’la yakınlaştığı bildirildi. Zira çeşitli finans kaynakları da kendi sektörlerinin bu önemli aktörlerinin, piyasanın kasvetli koşullarını atlatmak için birbirleriyle bağ oluşturma fırsatlarını kolladıklarını doğrulayan açıklamalarda bulundular.

Piyasadaki hassasiyeti göz önünde tutarak kendi isimlerinin saklı kalmasını arzu eden, ancak konudan haberdar olan üç ayrı finans kaynağına göre; CMA CGM son birkaç aydır, birleşme ve bunun ortaya çıkaracağı sonuçları araştırmak niyetiyle, dünyanın beşinci büyük deniz taşımacılık şirketi Hapag-Lloyd’la birtakım görüşmeler başlatmış bulunuyor. İsmi gizli tutulan bir kaynak, “Teklif edilen öneri, nakdi olmayan bir birleşme,” açıklamasını yaptı. Öte yandan Hapag’ın ana hissedarları, pazarın lideri Maersk Line’la aralarındaki açığı kapatacağı düşünülen bu teklifin yapıldığına dair söylentileri şiddetle reddettiler.

Hapag’ın bir sözcüsü konuyla ilgili yöneltilen soruya, “Bu piyasa dedikoduları asılsız ve dayanaksız,” cevabını verirken; CMA’nın bir temsilcisiyse konuyla ilgili olarak yorum yapmayı istemedi.

Hapag-Lloyd’un halihazırda düşüş trendinde olan hisseleri, Reuters’in haberiyle birlikte yüzde 10’dan fazla değer kazanmış durumda.

Küresel konteyner deniz taşımacılığı an itibarıyla, sektörde neredeyse 10 yıl süren bir fiyat düşüşüne neden olan yüksek seviyedeki gemi arzına karşın, içinde bulunduğu mücadelesine devam ediyor. Bu durum, navlun fiyatlarının en düşük seviyelere indiği zamanlarda birçok şirketin havlu atıp kapanmasına neden olurken, ayakta kalmaya çalışan diğerlerini de birbirleriyle güç birliği veya ortaklık kurmaya zorlamıştı.

Hapag, haziran ayının sonlarında açıkladığı yıllık kâr tahmininde navlun fiyatlarının umulandan daha yavaş iyileştiğini belirtirken, yakıt ve charter masraflarınınsa tabiri caizse uçtuğunun altını çizmişti. Günbegün ekonomik bir savaşa dönüşen Çin’le ABD’nin arasındaki ticaret dalaşının da ticaret yollarının tahmin edilemez bir hâle gelerek, maliyetlerin endişe verici boyutlara ulaşmasında rol oynadığı bir gerçek.

Haberin dayandırıldığı her üç kaynak da CMA CGM’nin bu girişiminin, Hapag’ın en büyük hissedarları olan Şili’li CSAV ve Hamburg şehrine yapılan yatırımları yöneten Alman Kuehne ailesiyle HGV tarafından reddedildiğini belirttiler. CSAV, Hapag-Lloyd’un yüzde 25’ini elinde tutarken; Hamburg’un sahip olduğu hisseyse yüzde 13,9.

Haberin ikinci kaynağı, “Hapag’ın ana hissedarları olan grup, şu an bir anlaşma yapmayı istemiyor. Hapag’ın önünde sonunda Fransız şirketin bir alt kuruluşu hâline geleceğinden korkuyorlar. Hamburg tarafı, Hapag-Lloyd’un bir Alman firması ve merkezinin de Hamburg olarak kalmasını istiyor,” diye konuşurken; üçüncü kaynağı, “Bu girişimde, Hapag’ın ana hissedarlarını ilgilendiren hiçbir şey yok,” yorumunda bulundu.

Kuehne tarafı konuyla ilgili olarak yorum yapmayı reddederken, Hamburg’un finans bakanlığından bir temsilci, basın tarafından sorulan ve birkaç kez tekrarlanan sorulara cevap vermedi. CSAV tarafı ise gelen sorulara hemen cevap vermekten çekindi.

Hem CMA CGM hem de Hapag, içinde bulunduğumuz yıllarda şirket alımları yaptılar ancak genel kanı, gerçekleştirecekleri bir birleşmenin kilit ticaret rotalarındaki rekabetlerine katkı sağlayacağı yönünde. Hapag Avrupa, Amerika ve Orta Doğu’daki rotalarda güçlüyken, CMA CGM’yse Asya’yı domine ediyor.

Geçmiş yıllardaki konsolidasyon dalgası küresel birkaç konteyner taşıyıcısının küçülmesine neden olmuştu. Bu dönemde yapılan anlaşmaların arasında Maersk’in Alman Hamburg Sud’u Oetker Group’tan yaklaşık 4,36 milyar Amerikan dolarına satın alması da bulunuyordu ancak piyasanın zorluklarla baş etmek için uğraşması da bir yandan devam etti.

Saade Ailesi tarafından yönetilen CMA CGM, 2017 yılında 701 milyon Amerikan doları net kâr ettiğini açıklamıştı. Bir önceki yıl açıkladığı zararsa 452 milyon dolardı. CMA’nın geçtiğimiz ay vefat eden kurucusu Jacques Saade’ın oğlu Rodolphe Saade, şirketin CEO’luğunu geçen yıl devralmıştı. Finansal kaynaklar, CMA CGM’nin bir süredir piyasadaki kendi konumunu destekleyecek ve maliyetlerini azaltacak yeni birtakım yolları araştırdığını söylüyorlar. Şirket bu bağlamda, Singapur merkezli APL’yi 2016 yılında satın almıştı.

Öte yandan Hapag, Körfez’deki mevkidaşı UASC’nin devralınmasını Mart 2017’de tamamlayarak, dünyanın beşinci büyük deniz taşımacısı unvanını elde etmişti. Finansal kaynaklar, bu devralmayla birlikte maliyetleri artan şirketin, UASC’nin entegrasyonuyla ilgili olarak birtakım zorluklarla karşılaştığını belirtmişlerdi.

Hapag CEO’su Rolf Habben Jansen geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, 2018 yılı içerisinde sektörde büyük bir birleşmenin gerçekleşmesini beklemediğini ve Hapag’ın da hem bu yönde hem de şirket satın almalarıyla ilgili olarak aktif bir süreçte bulunmadığını söylemişti.

Bunu Paylaşın